Гърция подкрепя Украйна да стане членка на НАТО

Гърция подкрепя Украйна да стане членка на НАТО - 1

Гърция подкрепя Украйна да стане членка на НАТО

На среща в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Това обяви самият Мицотакис на пресконференция със Зеленски след срещата им тази вечер, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Украинският президент пристигна на необявено посещение в гръцката столица, където по-късно тази вечер ще участва във вечеря и неформална дискусия с лидери от региона, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Във вечерята ще участва и българският премиер Николай Денков. „Ние се противопоставяме на всеки незаконен свършен факт“, заяви гръцкият министър-председател на пресконференцията. Той се спря на историческите връзки на Гърция с Украйна и с украинските граждани с гръцки произход. „Никой не забравя престъпленията в мъченическия Мариупол, същото се отнася и до Одеса, както и до Киев и други региони на страната Ви“, каза той и добави, че Гърция осъжда безусловно военните престъпления в Украйна.

Още новини от Украйна

„Русия употреби като оръжие природния газ, а наскоро прекрати споразумението за зърнените храни. Последствията от войната надхвърлят границите на нашия континент. Над 50 процента от зърното се изнася с кораби на гръцки корабопритежатели. Гърция прилага всички санкции срещу Русия, ще спомогнем за вашия европейски път, подписахме съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Подкрепата ни ще продължи. Пристанището на Александруполис е възлово, скоро ще стане град-врата за природния газ“, каза гръцкият премиер.

От своя страна Зеленски благодари за подкрепата на Гърция и за „Вашето предложение да подкрепите подготовката на наши пилоти на (изтребители) F-16“. Украинският президент каза, че страната му се нуждае от помощта на Гърция и за поддържане на отворен коридор за износ на зърнени храни. В съвместната си декларация двамата лидери признават необходимостта да се укрепи още повече способността на евроатлантическата общност да посреща съществуващи и потенциални глобални предизвикателства и заплахи за сигурността. Те подчертават, че Руската федерация представлява съществена заплаха за сигурността на Съюзниците и за мира и стабилността на евроатлантическото пространство, както е посочено в стратегическата доктрина на НАТО, приета на срещата на в Мадрид на 29 юни 2022 г.

Мицотакис и Зеленски припомнят, че НАТО не търси сблъсък и не застрашава Руската федерация и ще продължи да отговаря на руските заплахи и враждебни действия чрез укрепване на сдържащите способности и отбраната на всички страни членки. В декларацията се отбелязва и постоянният ангажимент за политическа и практическа подкрепа на Украйна в защита на суверенитета и териториалната ѝ цялост. Гръцкият премиер и украинският президент заявяват в съвместната си декларация, че Гърция ще продължи да подкрепя политическата и материалната поддръжка на Алианса за Украйна и ще продължи да предоставя военна, техническа, отбранителна и хуманитарна помощ на Киев, както и ще участва съвместно с международни организации, съюзници и партньори във възстановяването на Украйна след войната.

Двамата декларират, че сигурността на Украйна е от жизненоважно значение за стабилността на евроатлантическото пространство и подкрепят изцяло Съвета НАТО-Украйна като форум за по-нататъшно развитие и разширяване на сътрудничеството с цел подпомагане на Украйна да завърши пътя си към евроатлантическото семейство. Мицотакис и Зеленски отбелязват, че Гърция подкрепя Украйна да стане членка на НАТО, когато съюзниците се съгласят това да стане и когато бъдат изпълнени предпоставките, както е определено от срещата на върха на Алианса във Вилнюс. В Атина Зеленски се срещна и с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *