Г. Атанасов: Незряло е предложението на тандема Цонев-Искров за промяна в НК

Г. Атанасов: Незряло е предложението на тандема Цонев-Искров за промяна в НК

Напълно незряло е предложението на тандема Йордан Цонев – управителя на БНБ Иван Искров за промяна в Наказателния кодекс с вкарването на непрофесионалните текстове за ограничаване на публичното говорене за банковата система.
Това заяви за БГНЕС анализаторът Георги Атанасов от Българския финансов форум.
Крайно съм учуден да слушам изказвания на депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия в НС, според който такива текстове имало в законодателството на Западна Европа и САЩ. Този човек, убеден съм, не е прочел нито един подобен европейски или американски закон, възмущава се финансистът. В САЩ, примерно, законодателството е различно за всеки щат- кой точно закон има пред вид Йордан Цонев? Знае ли той, че в САЩ от 60-те години действа Законът за защита на правата на потребителите? С Цонев спорим повече от година, а преди това мълчеше като домашен любимец по отношение на тези права у нас, коментира Атанасов. А сега за два дни много бързо измисли какво да направи, за да заглуши критиките по отношение на управлението на финансите в страната. Призовавам Йордан Цонев да посочи кой точно закон е имал пред вид и от коя страна или кой щат на САЩ. За него, доколкото знам латинската азбука е непреодолима бариера- той не е прочел два реда на чужд език, посочи финансистът.
Не знам някоя търговска банка да е упълномощавала експремиера Бойко Борисов да говори – ако е получил пълномощно да прави изявления от името на банките, да си каже. Така Георги Атанасов коментира думите на експремиера, че „те (управляващите – бел. ред.) умишлено са искали да сринат финансовата система“.
До този момент е странно мълчанието на Асоциацията на търговските банки, защото утре подобни атаки като тези към КТБ и ПИБ могат да се случат с друга банка, продължи експертът. Абсурдна бе и липсата на адекватни реакции на кабинета и БНБ. За сметка на това преди два дни се явява публично председателят на бюджетната комисия в НС и депутат от ДПС Йордан Цонев, който обяснява,че държавни компании не били теглили пари от КТБ. Незнайно той откъде има тази информация, данни за това трябва да имат БНБ и правителството.След него премиерът Орешарски дообясни,че държавни компании се били подали на паниката и си изтеглили парите. Сега ние не знаем на кого да вярваме, защото тези хора си противоречат един на друг. Основните участници в този отшумяващ скандал един ден говорят едно, друг ден-друго.
Очевидно противопоставянето е заради конфликти, които имат помежду си, и не се спират пред нищо в тази битка, смята Атанасов. Оказва се,че в България няма институция- нито парламент, нито, правителство, нито БНБ, които да са си на мястото, каза той. Направиха за смях прокуратурата и БНБ, макар че те сами са си виновни, заключи Атанасов. БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *