Далавера за 26 млн. лв. при реконструкцията на „Лъвов мост“? Унищожават материално културно наследство

Далавера за 26 млн. лв. при реконструкцията на „Лъвов мост“? Унищожават материално културно наследство

Столичната кметица Йорданка Фандъкова е подложена на сериозна критика от страна на няколко граждански организации по повод ремонта на транспортен възел „Лъвов мост“, предаде БЛИЦ. Със случая бил запознат дори италианският посланик у нас. В дъното на скандала са археологически находки от римско време. Авторите на сигнала са прикрепили към него снимков материал, от който е видна стена от римско време, която за два дни, в периода 9-11 май, е била разрушена. От снимки, направени по-късно, се вижда част от римска колона, като според специалисти, този факт се укривал, за да могат да бъдат усвоени 26 милиона лева за реконструкцията в района на „Лъвов мост“.
Сигналът на гражданските организации обиколил десетки институции като Министерството за инвестиционно проектиране, дирекциите „Общински строителен контрол“ и „Национален строителен контрол“, та чак Софийска градска прокуратура. В него се изтъква, че започналият ремонт е „погром над историческата памет на София в района на „Лъвов мост“. Иска се строителните работи да бъдат частично преустановени, тъй като се предполага, че археологическите находки са само анонс към по-големи разкрития в западна посока под бул. „Княгиня Мария-Луиза“. „Липсата на предварителна проученост на археологическата тъкан задава въпроса дали „Лъвов мост“ не е бил северният вход на Стария град, където са издигани триумфални арки?!“, пише в сигнала, подписан и от архитекти.
Вносителите му считат, че разрешителното за строеж е незаконно, като се позовават на законов текст, съгласно който строително разрешение за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, се издава от министъра на инвестиционното проектиране, а в случая то било издадено от главен инженер на НАГ при Столична община инж. Деляна Сеченска.
„На основание незаконно издадено разрешение за строеж се извършва незаконно строителство с парите на българския данъкоплатец!!!“, пише в сигнала. Стойността на обекта е над 26 млн. лева, осигурени от общинския бюджет и кредит от Европейската банка. Разрешителните били издадени скоростно, от което замирисвало на далавера. „Учудващо е, пишат гражданите, как на 21.12.2013 г. главният архитект на София одобрява със заповед РД 09-50-912 проект за изменение на план за улична регулация и изменение на план за регулация за транспортен възел „Лъвов мост“, а на 10.01.2014 г. главният инженер на София подписва Разрешението за строеж Б-1. Кога през коледните и новогодишните празници главният архитект издаде виза за проучване и проектиране съгласно чл.140 на ЗУТ за обекта, кога беше изготвен проектът със строителна стойност от 26 000 000 лв., кога беше съгласуван и одобрен по чл.141(6) т.3б, кога беше извършена предварителна оценка за съответствие по чл.142(2), кога проектът беше съгласуван с Министерството на културата при условията и реда на чл.125 ал.6.?!“, питат в сигнала си организациите.
Отговор на тези въпроси за момента няма. Според авторите на сигнала най-абсурдната част на проекта било пешеходното преминаване от голямото пространство на „Женския пазар“ към „Лъвов мост“ и бул. „Княгиня Мария-Луиза“, където ширината на тротоара била маркирана като 2.96 м, а всъщност щяла да се окаже 2.21 м след монтажа на предпазните огради. „Гражданите ще минават през „иглени уши“, пишат те.
Авторите на сигнала прогнозират също така, че пробивът между Централна и Сточна гара по бул. „Данаил Николаев“ ще се окаже безсмислен, защото няма да реши въпроса със задръстванията в южната част на площада, където се събират пешеходците, велосипедистите, туристите, автобусите, колите и трамваите. Предложението на вносителите на сигнала от „Граждани за София“, общество „Приятели на Русия и православния свят“ и „Български народен събор“ е бул. „Княгиня Мария-Луиза“ от моста до „Халите“ да бъде пешеходна зона.
Автор: Хаштаг-BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *