Даниела Бобева: Колкото повече потребяваме, толкова повече се качва инфлацията

Даниела Бобева:  Колкото повече потребяваме, толкова повече се качва инфлацията - 1

Даниела Бобева: Колкото повече потребяваме, толкова повече се качва инфлацията

В момента отговорни за инфлацията в България са вътрешните фактори. Това каза пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист, бивш министър и вицепремиер (2013-2014 г.), преподавател в УНСС, и обясни:

„Ние нямаме парична политика и затова единственото, което съдейства за инфлацията, е вътрешното търсене и потребление. Колкото повече потребяваме, толкова повече се качва инфлацията“.

„От данните за юли се вижда, че най-голямо покачване на цените са регистрирани в сектора на туристическите услуги. Всичко това има отражение върху инфлацията. От друга страна – БНБ в последния си анализ казва, че изпреварването на доходите над производителността, покачването на разходите на труд – всичко това трупа инфлация. Това са проблеми, които заедно с фискалната политика могат да бъдат решени с едно охлаждане на доходите, на кредитната активност. Това би понижило инфлацията, за да спазим инфлационния критерий“, коментира проф. Бобева.

Според нея, ако се вземат за база данните за инфлацията от юли, България няма да постигне критерия за влизане в еврозоната:

„При тези данни теоретически е много трудно, но достигнем инфлационния критерий, но не е невъзможно. … Коментира се, че има методологическа възможност инфлационният критерий да се манипулира, казано в кавички, да, възможно е. Като трите страни с най-ниска инфлация в еврозоната бъдат извадени от сметките, така се покачва референтната стойност. Но дори и да извадим Белгия, Испания и Люксембург – това са трите страни, пак не ни достига 1,6%, за да постигнем критерия. Това е много важен сигнал, че ние имаме да наваксваме, а времето е малко“.

Тя изтъкна, че трябва да бъдат много внимателно разчетени разходите, които да не бутат нагоре инфлацията, за да постигнем критерия за еврозоната:

„Фискалната политика е решаваща. Да имаме по-стегната финансова политика“.

Инфлацията не слиза от дебатите не само в България, но и в целия свят, подчерта още финансистът.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *