Дания: Украйна ще може да използва изтребителите F-16 само на своя територия

Снимка: iStock

Дания: Украйна ще може да използва изтребителите F-16 само на своя територия

Украйна ще може да използва обещаните от Дания и Нидерландия изтребители F-16 само на собствената си територия, заяви днес датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен, цитиран от Ройтерс.

Вчера Дания и Нидерландия обявиха, че ще доставят изтребители F-16 на Украйна, като се очаква първите шест да пристигнат около Нова година.

Нидерландия ще предостави на Украйна 42 броя самолети F-16

„Даряваме оръжия, при условие че те ще бъдат използвани само за изтласкването на врага от територията на Украйна“, каза Елеман-Йенсен, цитиран от датската новинарска агенция Рицау.

„Това са условията, независимо дали става дума за танкове, бойни самолети или нещо друго“, категоричен бе датският министър.

Дания обеща да достави на Украйна общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага общо с 42 изтребителя F-16, но все още не е заявила колко от тях ще даде на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви, че изтребителите ще бъдат използвани за укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна и в помощ на контранастъплението срещу руските сили.

Украйна и Швеция обявиха засилено сътрудничество в отбранителния сектор

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *