Дания: Украйна ще може да използва F-16 само на своя територия

Дания: Украйна ще може да използва F-16 само на своя територия

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен заяви, че Украйна може да използва дарените F-16 само в рамките на собствената си територия.

„Това важи за всички дарени от Копенхаген оръжия“, подчерта той, цитиран от БТА.

Дания ще достави общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага с общо 42 F-16, но все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Русия осъди решението на Дания и Нидерландия да дарят изтребители F-16 на Украйна, като заяви, че този ход ще доведе до ескалация на конфликта, предаде Ройтерс.

В неделя Дания и Нидерландия обявиха, че ще предоставят на Украйна изтребители F-16, като се очаква първите шест да пристигнат към Нова година.

„Благодаря ви за цялата помощ, която оказвате на Украйна“, каза украинският президент Володимир Зеленскипо повод изтребителите F-16, които страната му получи.

Той предупреди, че ако Русия успее във войната, тогава други части на Европа ще бъдат застрашени от военната агресия на Кремъл, съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

„Всички съседи на Русия са застрашени, ако Украйна не победи“, категоричен бе той.

Президентът добави, че ако страната му не спечели войната, то международното право няма да бъде реанимирано, а всяка от демокрациите по света може да се превърне в мишена, или за ракети, или за наемници, или за хибридни атаки.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *