ДАНС влезе в Карлуково

ДАНС влезе в Карлуково

Схема за лично облагодетелстване и трудова експлоатация на пациенти в психиатричната болница в с. Карлуково е разбита при операция на ДАНС, съобщават от пресцентъра на агенцията.
На 21.10.2014 г. под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч е извършена специализирана операция на органите на ДАНС в Държавна психиатрична болница в с. Карлуково. Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по служба (чл. 282, ал. 2 от НК). За 24 часа по ЗДАНС са задържани 2 лица. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели.
През последните няколко години, встрани от обществените поръчки за доставка на лекарства, болницата е сключила няколко договора за доставка на храни. Доставчик по тях е местната фирма Химера-83 ЕООД. През 2011 г. тя сключва договор за доставка на храни на стойност 458 хил. лв. за срок от две години. Миналата година е сключен нов договор със същата фирма за същия предмет. Този път стойността е 456 хил. лв., пише „Капитал“.
В рамките на разследването са получени данни, че длъжностни лица са отклонявали за лично облагодетелстване материали и средства, отпускани за издръжка и капиталови разходи на здравното заведение, както и за храна и лечение на пациентите. Според събраната информация основните схеми включват възлагане на обществени поръчки на фирми, регистрирани на близки роднини. Налице са данни, че по разпореждане на длъжностните лица служители на болницата (в рамките на работното време) и пациенти са били принуждавани да полагат безвъзмездно труд в частни обекти. С цел лична облага са отклонявани и лични средства на пациенти (пенсии и социални помощи).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *