„Да възстановим сигурността“: Кои бяха военните преврати в Западна Африка през последните години

„Да възстановим сигурността“: Кои бяха военните преврати в Западна Африка през последните години

Група висши офицери в Габон обявиха чрез националната телевизия, че се завзели властта и резултатите от последните избори в страната са анулирани.

Това стана малко, след като резултатите показаха, че президентът Али Бонго Ондимба печели трети мандат.

Преврат в Габон
Снимка:
Reuters

Генералите в Габон все още не са избрали временен президент на страната. Ако военният преврат е успешен, то той ще бъде осмият от 2020 година насам в Западна и Централна Африка, предава Ройтерс.

Нигер

През юли армията в Нигер задържа президента на страната в двореца му и чрез националната телевизия лидерите на преврата съобщиха, че са завзели властта, за да сложат край на „влошаващата се ситуация със сигурността и лошото управление“.

Генерал Абдурахман Тиание, Нигер
Снимка:
Reuters

Няколко дни по-късно военната хунта обяви, че началникът на президентската гвардия генерал Абдурахман Тиание е новият държавен глава.

Буркина Фасо

През януари 2022 г. армията на Буркина Фасо свали президента Рох Каборе след обвинения в неуспех в овладяването на насилието от страна на ислямистки бойци. Лидерът на преврата Пол-Анри Дамиба обеща да възстанови сигурността, но конфликтът се изостри.

Ибрахим Траоре, Буркина Фасо
Снимка:
Getty Images

Стигна се и до втори преврат през септември същата година, когато настоящият лидер на хунтата Ибрахим Траоре взе властта.

Гвинея

През септември 2021 г. командирът на специалните сили полковник Мамади Думбуя свали президента Алфа Конде. Година по-рано Конде промени конституцията на Гвинея, за да заобиколи ограниченията, които биха му попречили да се кандидатира за трети мандат. Решението му предизвика неодобрение и безредици.

Мамади Думбуя, Гвинея
Снимка:
Getty Images

Думбуя стана временен президент и обеща преход към демократични избори в рамките на три години, но все още не е изготвена пътната карта за връщане към конституционно управление.

Чад

През април 2021 г. армията на Чад пое властта, след като президентът Идрис Деби беше убит при посещение на войските, сражаващи се с бунтовници.

Според конституционната рамка на Чад председателят на парламента трябваше да стане президент, но военен съвет разпусна парламента „в името на гарантирането на стабилността“.

Махамат Идрис Деби, Чад
Снимка:
Getty Images

Генерал Махамат Идрис Деби, син на убития президент, бе назначен за временен президент и натоварен със задачата да наблюдава 18-месечния преход към избори. Противоконституционното предаване на властта доведе до бунтове в столицата Нджамена, които бяха потушени от военните.

Мали

През август 2020 година в Мали, военна група, ръководена от Асими Гоита, свали президента Ибрахим Бубакар Кейт. Превратът бе предшестван от антиправителствени протести заради влошената сигурност, спорните парламентарни избори и обвинения в корупция. 

Под натиска на съседите си хунтата се съгласи да даде властта на правителство с цивилен ръководител, като то да организира прехода към демократични избори през февруари 2022 година.

Хунтата в Мали
Снимка:
Getty Images

Лидерите на преврата влязоха в сблъсък с временния президент и организираха втори преврат през 2021 година, а Асими Гоита стана временен президент на Мали. Предвижда се страната да проведе президентски избори през февруари 2024 г., за да се върне към конституционно управление.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *