Да изпуснеш газ или да ти пуснат газ

Да изпуснеш газ или да ти пуснат газ

Напоследък ГЕРБ са се фиксирали във важността на проекта “Южен поток”. Не просто го подкрепят – от партията на Бойко Борисов внасят вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски с мотиви, че “Южен поток” бил забавен или направо провален. За свикналите с празнодумието на Борисов е лесно да пропуснат един “дребен” детайл – Европейският парламент (а не българското правителство) прие резолюция, с която се обяви срещу изграждането на газопровода “Южен поток” и призова да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС.
Всъщност, газопровод, по който идва газ към България има. Очевадно е, че когато говорим за “Южен поток”, иде реч НЕ за икономически обоснован проект, а за политическо решение, налагано от Москва за строителство на втори газопровод, заобикалящ Украйна . Защото ако имаше икономическа логика, нищо не пречеше и сега-съществуващия газопровод още преди години да бъде построен по трасето на “Южен поток”.
Колкото до стратегически “обоснования” извод, че Русия можела да спре газта – ами то и в началото на бъдещия газопровод е Русия. Тоест, остава възможността Русия да го използва не само за търговия, а и за налагане на влияние. Той, всъщност, най-вече за това се изгражда. Заради влиянието! А не заради икономическата логика, която в случая липсва! Проблемът на Русия е, че към днешна дата и Украйна може да спре кранчето. А всички вкупом се правят, че не виждат …Брюксел. И когато от столицата на Европа затегнаха кранчето (още не са го завъртели окончателно), настана всеобща изненада по цялото трасе от Москва до София.
И тук, ако се върнем отново към позицията на Бойко Борисов и ГЕРБ, ще видим, че тя е точно толкова “последователна”, колкото беше и позицията му по мораториума върху продажбата на земеделска земя. Именно Борисов инициира скандала с мораториума и Волен Сидеров, който може да е всякакъв, но не е глупак, просто се възползва от подаръка и на финала лидерът на ГЕРБ пелтечеше нещо, че бил “подведен”. Тогава Борисов беше решил, че с въпрос от европейско значение може да прави вътрешно-политическа интрига с бай-Ганьовски привкус.
И сега е същото!
В момент, в който Европейският парламент прие резолюция, с която се обяви срещу изграждането на газопровода “Южен поток, Борисов внася вот на недоверие срещу правителството с мотивите, че “Южен поток” бил забавен или направо провален. Ето и точния цитат, произнесен от Борисов “Защо провалиха „Южен поток”? За една година обявиха десет пъти, включително направиха и първа копка, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, март. Сега остана за юни. Защо? “
Очевадно е, че забърква поредната бай-Ганьовска интрига. Само че спорния момент не е продажбата на земеделска земя, а транспортирането на газ. Общото и в двата случая е, че решенията трябва да бъдат съобразени със законодателството на ЕС. И ако трябва да се критикува, то мотивът НЕ е, че “Южен поток” е провален. Защото само ЕС може да го спре, а България няма нито силата, нито желанието да го направи.
Тоест вотът на недоверие е логичен единствено и само ако българското правителство не спазва законодателството и решенията на ЕС свързани с енергийната политика на съюза.
Проблемът на Бойко Борисов е, че за да стигне до логичните мотиви, трябва да има съответните знания и мисловни способности да опакова знанията в изводи
И понеже ги няма, заменя политиката с елементарни интриги.
Дискусията за проекта “Южен поток” обаче не е седянка на група ГЕРБ-ери в Банкя.
Тази игра се играе в Брюксел и в Москва. И ако използваме лексиката на Борисов – на Путин може и да му върже зара, може и да му играят сечено, но нито едното, нито другото ще стане защото някой в България се чеше по косматите гърди и реве кат един същи Ганьо Балкански: “Булгар, Булгар” докато си играе на “тука има, тука нема” вот на недоверие.
В крайна сметка предполага се , че все някога Бойко Борисов ще разбере разликата между това да изпуснеш газ и да ти пуснат газ. След първото се казва “извинете”, а след второто “благодаря”.Антон Луковhttp://nakratko.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *