Да почувстваш „Титаник“: Уникална изложба, в която се влиза с бордна карта на пътник от 1912 г.

Да почувстваш „Титаник“: Уникална изложба, в която се влиза с бордна карта на пътник от 1912 г.

111 години след трагедията в Атлантическия океан на „Титаник“, стотици предмети от потъналия кораб са изложени до 10 септември в Париж. Това е и едно от големите културни събития в края на лятото във френската столица.

Билетът за изложбата е копие на бордната карта, с която 2200 пътниците се качват на кораба на 10 април 1912 година.

На задната страна е изписано името на някой от тях, разказана е историята му.

Спираща дъха елегантност от фини материи, главозамайващо красиви рокли – така изглеждат луксозните каюти от първа класа, за които най-богатите индустриалци преди 111 години плащат еквивалента на днешните близо 100 хиляди долара.

Приглушено се долавя музиката на оркестъра, който ще продължи да свири и след като последната спасителна лодка е напуснала кораба. Моторът и шумът от турбините тук не се чуват.

Те стават обаче оглушителни до кабините от Трета класа. Четири прости легла в голо помещение, в което единственият багаж, вероятно са били мечтите на емигрантите за един нов живот в един нов свят, до който те обаче няма стигнат.

Тишина и пълна мистерия обгръщат непокътнати части от сервизите на Титаник и лични вещи на пътниците. Изящни бижута, мъничко портмоне, скромно карирано сако, прекарали десетки години на около 4 хиляди метра дълбочина, разказват истории – любовни, драматични, съдбовни.

Истории, които ще останат затворени завинаги някъде в океана като тази тапа на скъпо шампанско, която и до днес необяснимо остава в бутилката.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *