Да се готви министърът на истината

Да се готви министърът на истината

В емблематичния си роман „1984“ Джордж Оруел развива една антиутопия, чиито паралели в днешния какофоничен шум на демокрацията по български, са направо ужасяващи. Оказва се, че тези, които най-много хабяха юмручни удари по балканската си гръд, че са антикомунисти, точно тези са най-големите следовници на репресиите и тоталното отричане на всичко, което е различно от тях.
От месеци се забелязват симптомите на болезнено развиващ се тумор в българското общество. Ракът на еуфоричната мегаломания се разпростира толкова бързо, че вече не можем да обхванем с поглед всичките му болезнени метастази. Живеем във времена, в които всякакъв опит за инакомислие е забранен. Стана така, че тези, които най-шумно се титуловат „демократи“, са онези, които биха отнели последната ти глътка въздух, ако това е в интерес на дребните им сметкаджийски душички.
Днес статуквото се изразява от тези, които забраняват да не си като тях. Всяко различие се претопява под фалшивото разбиране на думата „демокрация“. Претендентите за най-голяма демократичност не разбират, че за да има демокрация, трябва да има и несъгласни с тях, трябва да има и друго мнение. Демокрацията не е моят глас. Демокрацията са хиляди гласове, борещи се за хиляди каузи по хиляди различни начини.
У нас тази базова истина е забравена. Тук върлуват други закони. Росен Плевнелиев създаде по свой образ и подобие един служебен кабинет на развалата. Той издигна хора, които са му близки, близки до приятелите му или близки до назначилия го за президент Бойко Борисов. Не очаквайте от служебния кабинет политическа неутралност. Очаквайте да бъде активен участник в предизборната кампания на страната на Борисов и Цветанов.
Когато Бойко Борисов беше на власт, Джордж Оруел беше особено актуален. Големият брат от Банкя беше впуснал пипалата на октопода си във всички сфери на живота. Имаше ли страх? Да. Същият „еманципиран“ президент тогава обясняваше, че няма проблем да го подслушват, защото няма какво да крие. От най-високите етажи на властта на нас ни се внушаваше, че подслушването и полицейщината са в наш интерес. ВОЙНАТА Е МИР; СВОБОДАТА Е РОБСТВО; НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.
В онези години лъжата се беше превърнала в норма за истина. Твърдата ръка се възприемаше като милваща добрите, разбирай послушните, и удряща лошите, разбирай непослушните.
Днес Големият брат от Банкя подготвя завръщането си. Носен на вълна от изкуствено създаден страх. Носен от същата пиар машина, която създаде легендата за ужасяващата Тройна коалиция, която е носител на всички беди български, машина, която днес забрави другия спояващ фактор в тази коалиция и насочи целия си огън върху левицата. Днес ДПС не са лоши, шепти пропагандата. Днес Плевнелиев е велик, Борисов още повече, а Близнашки е призван да изпълни самосбъдващото се пророчество.
Това е причината да назначат Красимира Медарова за министър на изборите. Пропагандният апарат не спи. Тази жена, замесена в имотни далавери, която организира и проведе най-нечестните избори в новата българска история като председател на ЦИК, тази жена беше назначена с указ, докато е още съдия. Назначение, извършено в петък надвечер. Красимира Медарова е Пеевски в пола. Тя е издигната не за да гарантира честност на изборите. Точно обратното.
Иначе защо ни е необходим министър на изборите? Нима нямаме ЦИК? Нима нямаме служебно правителство, чиято основна задача е да организира изборите? Имаме. Но доколкото в ЦИК има силен паритет на политическите сили и има честна управа и доколкото служебното правителство има за цел да използва властта си за реванш, то Големият брат ще има нужда от черноработник, който да се погрижи изборите да бъдат спечелени от „когото трябва“.
„Протестна мрежа“ от своя страна осъзна ролята си на ковьорче на стената и се обяви против назначаването на Медарова. „Протестна мрежа“ протестира срещу правителството на „Протестна мрежа“. Борисов отново показа, че е много вещ в задушаващите предгръдки. Той позволи на Плевнелиев да назначи правителство в близост до протестиращите, с което ги превърна от обект в субект на властта. Те вече управляват. След това той заповяда на говорещите си кукли да назначат Медарова. Гласът на „Протестна мрежа“ вече няма значение, защото като управляващ няма легитимност да протестира срещу себе си. По модела на Синята коалиция, АТАКА, РЗС и други, Борисов унищожи и „Протестна мрежа“ – остави ги да си мислят, че нещо зависи от тях, в последствие им доказа, че са независими, защото от тях нищо не зависи. Впрочем и Плевнелиев е независим. Близнашки също.
Министърът на изборите е назначен. Ако успее да спечели изборите за Големия брат, гответе се, защото Министерство на истината вече се сглобява. Слава Богу, че имате оръжие в ръцете си, с което да се защитите от връщането на власт на онези, които ще искат отново да контролират настоящето, което да им даде контрол над миналото, с което да овладеят и бъдещето. Ще имате възможност да използвате последното си оръжие на 5-ти октомври. От вас зависи.
Автор: Петър Кичашки, Движение „Модерна България“
Източник: Хаштаг-BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *