ДА СЕ НАХРАНИШ, ПОДСЛОНИШ, ВЪЗПРОИЗВЕДЕШ И ДА СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ СА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ДРЕСИРАН ДОБИТЪК

ДА СЕ НАХРАНИШ, ПОДСЛОНИШ, ВЪЗПРОИЗВЕДЕШ И ДА СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ СА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ДРЕСИРАН ДОБИТЪК

Много хора знаят отлично какви са техните задачи, което често ги обърква да си мислят, че имат и цели. Целта е нещо повече от задачата, тя надхвърля хоризонта на ежедневието и се разполага по-далеч в бъдещето. Проблемите започват, когато човек подмени целите си със задачи.
Да се нахраниш, подслониш, възпроизведеш и да си платиш данъците са характеристиките на дресиран добитък – екземпляр принуден/насилен да работи за другиго и да отчисли на държавата от своето. Да разрешиш задачите съвсем не означава да си поставил цели (например преодоляване на тази ситуация), а още по-малко да си ги постигнал. Да си поставиш цели и да ги разпаднеш до задачи означава преди всичко да разбираш основите и смисъла на битието, да проектираш бъдещето и да поемеш отговорност за него. Човекът сам е отговорен за това, което позволява да му се случва и това което е, това касае и обществото/държавата, в които живее.
В крайна сметка природата на всекиго от нас е дала мозък, а дали ще се стигне до развитие на разум – това вече е индивидуално постижение. Оплакванията – да се адресират до „арменския“ поп.
Д-р Илко Семерджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *