ДА ТИ СТИСКА ДА СЕ ИЗПРАВИШ СРЕЩУ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, АКО ТРЯБВА. КАЗУСЪТ „РАДОСЛАВ БОЖИНОВ“

ДА ТИ СТИСКА ДА СЕ ИЗПРАВИШ СРЕЩУ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, АКО ТРЯБВА. КАЗУСЪТ „РАДОСЛАВ БОЖИНОВ“

Полицейското насилие е реалност. Казуса Радослав Божинов
И се случва, всеки Божи ден – неправомерно задържане, използване на помощни средства (палки, белезници, спрейове, електрошокови устройства), побой, тормоз (физически и психически), унижение, обиди, „дайте се дУкИментите“ и прочие. Списъкът е дълъг и неизчерпателен, доколкото униформените у нас са толкова изобретателни в тормоза си над гражданите, колкото са безпомощни във борбата срещу престъпността.Това е поредното ни писание по темата, доколкото полицейското насилие е с епидемични размери и бруталност, причинява не просто психически и физически травми, то убива!
Доста често, съвсем буквално, а в останалите случаи превръща оцелелите в роби или в човешки развалини.
Този текст го пишем не с идеята за празно самохвалство, а с образователна цели и защото, това е грозен тумор, който трябва да бъде отстранен от нас самите.
Всички са чували и чели за Радослав Божинов, който през 2011г. беше спрян за проверка на документите от цивилни полицаи, защото имал дълга коса и изглеждал подозрително?
От там последваха следните неща:
Въпросният Радослав по онова време графичен дизайнер в БНТ с телосложението на солета (60кг./185см.) е размазан от бой първоначално от двамата цивилни, а след пристигане на повиканото подкрепление в побоя с включват и останалите вече униформени.
Чел съм безброй пъти съдебномедицинските удостоверения, гледал съм снимките и всеки път, задавайки си въпроса как е оцелял след зверския побой, единственото, което ни хрумва е, че е извадил късмет?
Огромен късмет.
До тук добре.Вързан с белезници е оставен в локва от собствената си кръв на пода в районното. По някое време дежурният все пак решава да се застрахова дали не е умрял и вика линейка, която идва и си отива без да направи нищо. Точно, както го водят по-късно през нощта до МВР болница, в която ако не знаете няма спешно отделение и дежурни, вземат му насила кръв за проба за алкохол и му правят тест за наркотици.
Въпреки, че ги исках многократно тези проби ги няма!!!
Това не пречи на МВР още на следващия ден да обяви, че е пиян, друсан, оказал яростна съпротива и прочие. Апропо, общото тегло на двамата задържали гo полицаи е над 200кг.
В крайна сметка го пускат точно на 24ч. от задържането. От там Пирогов, операции, седмици болнични, докато верните защитници на държавата и правителството го превърнаха в злодей.
И това не е всичко.
Незабавно след излизането му от болницата му бяха повдигнат куп тежки обвинения, които след намесата на защитата остана едно, а именно неизпълнение на полицейско разпореждане.
Ще отворя една скоба не само за читателите от тъмната страна, а за всички.Да си войн, боец и прочие не означава, че трябва да можеш да убиваш с поглед.
Не.
Означава, че трябва да си гражданин!!!!
Да знаеш и гониш правата си.
Да ти стиска да се изправиш срещу цялата държава, ако трябва.
Е, макар и рядко, такива хора има и Радослав се оказа един от тях.
Обжалвахме заповедта за задържане и съдът я отмени със страшна сила, постановявайки че задържането е незаконосъобразно! Между другото, както и 99% от задържанията у нас.
Междувременно, Радослав е подсъдим заедно с няколко момчета притекли му се на помощ, виждайки, че цивилни бият някого. До момента на първа инстанция имаме 13 заседания и до приключване на делото ще направим поне още две!!!Делото срещу билите го полицаи беше разпределено първоначално за разследване на същия етаж в 01 РПУ, където работят и билите го полицаи?
Не се чудете.
Това е практика.
Отне ми доста време, скачайки по главите на прокуратурата, включително и на главния прокурор за да отиде в следствието. Още по време на първото процесуално действие, което е не каквото си мислите, а разпит на Радослав, следователят ни уведоми, че той самият е бивш милиционер, малко са го били и е наясно, че всичко това е за пари?
Разпита приключи на мига и въпреки, че искането за отвод стигна до главния прокурор, не беше уважено…….
Прекратяваха го общо два пъти, в крайна сметка явно вдянаха, че няма да ги оставя на мира и го внесоха по чл.78а НК.
Демек, административно нарушение?
Въпреки, че в такова производство нямаме правомощия написах на съда една „псувня“, приложих снимки, доказателства и прочие и в крайна сметка, съдът го прекрати и върна отново на прокуратурата.
Отново при същия следовател, който ще започне разследването с познайте какво?
Правилно.
Разпит на Радослав.
Ако и последният да е разпитван, разпознал е извършителите, очна ставка и прочие.
Междувременно заведохме първото дело срещу МВР, което съвсем неслучайно беше разпределено на определен съдия, който го разгледа и реши за нула време в грубо нарушение на всеки един закон или процедура за която се сетите.
Върховния административен съд го върна на мига.
Беше гледано от друг съдия от същия тип (сега разбирате защо административните съдилища се ръководят от завършили Магнаурската школа) със същия резултат. Отново жалба до ВАС, в която разпиляхме решението на елементарни частици и разгеле този път всичко е наред.
Добрата новина е, че в решението си съдът е уважил предявените два иска на обща стойност 50 000лв., като е редуцирал сумите наполовина. Учудващо добра новина е размерът, защото 25 000лв. до сега не са присъждани за задържане под стража за 24 часа без значение дали е било с всички екстри, като това на Радослав. Обичайно са 2-3000лв., т.е. имаме чудесен прецедент. От години твърдя, че обезщетенията трябва да съдържат в себе си и санкционна част.
Лошата новина е, че у нас типично по социалистически държавата е привилегирован субект или иначе казано тия пари нямат събиране на сила. О, МВР ще ги платят, но това ще е някой ден. В общия случай ще ги планират във бюджета за следващата година и ще ги платят на 366 ден от нея.
Макар, че това няма особено значение, тъй като. идеята не е това.Вместо послепис.
След като оцеля от побоя, Радослав емигрира някъде на майната си, защото това нашето не е държава. Независимо от това, той се явява за всяко заседание и процесуално действие, дори за незадължителните и ще продължи да се бори с наша помощ до край.
Защото, така трябва.
Николай Хаджигенов
http://hadjigenov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *