ДВАТА ПОЛУМАНДАТА НА БОРИСОВ СА ФУНДАМЕНТАЛЕН УРОК – ДА НЕ ВЗЕМЕМ ДА ПОТРЕТИМ?!

ДВАТА ПОЛУМАНДАТА НА БОРИСОВ СА ФУНДАМЕНТАЛЕН УРОК – ДА НЕ ВЗЕМЕМ ДА ПОТРЕТИМ?!

БСП има уникалната възможност за ритуално самоубийство при коалиране след изборите с ГЕРБ. Можем само да се надяваме, че Корнелия Нинова ще прояви здрав разум и притисната от обстоятелствата няма да допусне тази фатална грешка, минавайки по извървения вече път на някои от предшествениците си.
Наслушахме се на лъжите на Станишев преди сформирането на кабинета „Орешарски“ – за „разкостване“ управлението на кабинета „Борисов 1“. Нищо подобно така и не се случи. Дори депутати от БСП и ДПС признаваха за ползотворните „работни“ отношения с кметовете на ГЕРБ. Единственият по-сериозно притиснат от правораздавателните и правоохранителните органи министър на ГЕРБ, от първото правителство на Бойко Борисов, и изпран впоследствие от съда и прокуратурата, беше Цветан Цветанов. Но там причината трябва да се търси в отношенията му с Делян Пеевски.
Аналогично протекоха обстоятелствата и при т.нар. „реформатори“, които най-безцеремонно обясниха поведението си с „предизборен трик“ и бързо се шмугнаха под шлифера на Бойко Борисов.Предсрочните избори чукат на парламентарните порти. Съдбата ни предостави уникален шанс за промяна с поредната оставка на Бойко Борисов. Дали той ще бъде проигран, зависи от нас – избирателите, и от степента на алчност, зависимост и жажда за власт на политическите фигури от всички партийни формации.
Феномени в българската политиката няма. Всичко е до време. Напомням го за един Марешки, който в огледалото вижда идола си Бойко Борисов.
ЛИЧНОСТИТЕ ПИШАТ ИСТОРИЯТА И ПРАВЯТ ИНСТИТУЦИИТЕ, А НЕ ОБРАТНО!
Все едни такива хубави имена се въртят в публичното пространство около служебния кабинет на ген. Румен Радев. Богомил Бонев, Илко Семерджиев, Николай Цонев…
Време не остана. След по-малко от две седмици правителството на Бойко Борисов отива в историята.
И, да, нужен е човек с богат опит и активна гражданска и експертна позиция за Министерството на здравеопазването – за да оправи, доколкото е възможно, бакиите на д-р Менгеле.
Силно се надявам корумпетата в МВР, които изпълняват мутренски и политически поръчки и сеят слухове в жълти медии, за да пречат за разкриване на извършители и поръчители на тежки престъпления с широк обществен отзвук, да бъдат разкарани. Както и шефове на полицейски управления, които вместо да служат на народа и пагона, се кланят на кметове „от ГЕРБ на ДПС“.
2017 г. е годината на истината, справедливостта и възмездието. Крайно време е България да тръгне в правилна посока.“Наградата“ ни за 10-годишния престой в Европейския съюз е два полумандата на Бойко Борисов като премиер. Това са два фундаментални урока, които трябва да научим наизуст и никога да не забравяме, за да не се потретят.
Бойко Борисов се доказа като слаб политик, недалновиден управленец, без обноски и поведение присъщи за хората от неговия ранг. Не притежаващ необходимата експертиза и квалификация, зле боравещ с българския език и неползващ нито един (друг) чужд език. В края на политическата си кариера, той все повече заприличва на Борисов в нейното начало, какъвто всъщност винаги е бил.
От тук нататък от съществено значение ще са колаборациите след предсрочния парламентарен вот. ГЕРБ няма да са в състояние да съставят самостоятелно правителство. Най-вероятно с БСП ще имат приблизително равни резултати. За АБВ и РБ 4 %-ният праг към народното събрание ще се окаже достатъчно високо препятствие. За Ковачевци/Лидеровци/ББЦейци – също. Възможно е сборът от народните представители на ГЕРБ, ПФ и Марешки(?) да е под 121 и мандатът да премине в ръцете на БСП. За обединението от патриотични партии в този случай би било полезно, ако сега пооберат критикарските си предизборни настроения. Току-виж им се наложи през пролетта да подкрепят правителство с мандат на партньори, които до скоро са ругали. Вече станахме свидетели на това при кабинета „Борисов 2“.През това време, обаче, до избирането на редовно правителство ще има действащ служебен кабинет, излъчен от президента Румен Радев, и страстите в новия парламент ще са ожесточени.
БСП ще е изправена пред дилема – или да направи коалиция с ГЕРБ, или с ДПС и подкрепата на „златен пръст“. И при двата варианта, кабинет излъчен от подобно парламентарно мнозинство, е гаранция за нови предсрочни избори и самоубийството на БСП, което е проблем за ръководството, членовете и симпатизантите на партията. Просъществуването на ГЕРБ извън властта е невъзможно. Партийната й клиентела ще се преориентира, което ще доведе до обезличаване и разпад в редиците на авторитарната групировка.
Който смята, че МОЖЕ и иска да управлява България, трябва да е готов да задоволи очакванията на българина, а те са: ревизия на престъпния преход и обстойна проверка на управлението на ГЕРБ – от премиер до кмет на село; фалирането на КТБ; конфискуване на незаконно придобитото в полза на държавата; съдебна реформа по румънски модел, работеща прокуратура и битка с корупцията по всички етажи на властта; повишаване на минималната работна заплата и пенсия; реформи в образованието и културата са задължителни; преследване и преустановяване на порочните практики на финансиране на медии от правителството и други овластени лица; прозрачност и отчетност при разходването на публичните средства…
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЛОЖИМ „СТОП“ НА КРАЖБИТЕ! Стоян Тончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *