Делян Пеевски е в Баку, за да подкрепи Нургюл Салимова

Делян Пеевски е в Баку, за да подкрепи Нургюл Салимова

Българската шахматиска Нургюл Салимова ще получи мощна подкрепа в Баку на финала. За там вчера отлетя депутатът от ДПС Делян Пеевски.
След като вчера и днес Нургюл направи две ремита срещу рускинята Александра Горячкина, утре спорът им за Световната купа продължава с тайбрек, който ще реши коя ще е носителката. Турнирът за световната купа трябваше да завърши днес, но заради равните партии, утре ще има решителен мач.
Във фейсбук потребителите цял ден днес много се вълнуват от темата защо нашата шахматистка е в Баку съвсем сама и няма никакви придружители. Когато се разбра, че утре ще има решителен мач, мрежата избухна. Задават се въпроси къде е шахматната ни федерация, къде са дипломатите ни в Баку, които са точно шестима и защо не са там да подкрепят сънародничката ни. 
И спешно депутатът от ДПС Делян Пеевски отлетя вчера за Баку, за да подкрепи талантливата ни шахматистка Нургюл Салимова, пише „24 часа“, които са получили потвърждения на информацията от ДПС.
Треньорът ѝ Живко Жеков обясни днес защо е сама Нургюл така: „Причината е, че тези турнири са скъпи. На вечер стаята ѝ струва по 120 долара. Липсата на средства. Беше ѝ помогнато от един наш добър приятел спонсор, за да отиде и да започне да играе в първия кръг, който е около пет дни. Оттам нататък сама си плаща с наградата, която ще вземе. Това е причината да няма никой с нея там.
Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, завърши той.

Нургюл Салимова по време на партия от световната купа в Баку. СНИМКА: ФИДЕ
Нургюл няма екип, а с треньора си Живко Жеков от Бургас работи по скайп. Тя е от търговищкото село Крепча и на пет години почнала да бие на шах дядо си, който е национален шампион по кореспондентски шах. Намират й треньор, а разноските за пътуванията й в началото поемат родителите, които имат два магазина.
В България на практика няма шахматна федерация, защото има цели пет.
През юли т.г. Световната федерация по шах (ФИДЕ) назначи временен комитет, който да управлява спорта в България заради скандалите между цели 5 федерации, които се натискат за това.
Заради скандалите ФИДЕ и ЕСШ изпратиха свои хора в България, за да се срещнат с всички страни. На 17 юни е имало обединителна среща, но представители на БФШ 2022 са я напуснали. Останалите са се навили на обединително събрание на 24 септември под егидата на БФШ 1964 с председател Ивета Галунова, бивш депутат от „Възраждане“.
Нургюл още с явяването си на финала спечели правото да участва в турнира на претендентите за световната титла, който ще е през април 2024 г. в Торонто, Канада. На него ще се явят осемте най-добри световни гросмайсторки. Победителката ще играе със сегашната световна шампионка за титлата през 2025 г.

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *