Демерджиев: Алексей Петров се афишираше като архитект на кабинета

Музей на Енвер Ходжа е превърнат в технологичен център за младежи (ВИДЕО)

Демерджиев: Алексей Петров се афишираше като архитект на кабинета

„Най-новото амплоа, с което се представяше Алексей Петров, но и много други анализатори го свързваха с това, беше ролята му при съставянето на последния кабинет. Той самият се афишираше като едва ли не архитект на този кабинет, като посредник, като гарант за случването му. Афишира това правителство като нещо, което е факт и технически ще се гласува по някое време в Народното събрание. Това, за мен, е новата роля на Алексей Петров”, коментира в ефира на предаването „Здравей, България” бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му тази информация се е потвърждавала и от други източници.

„Имам предвид информацията за срещи между него и Бойко Борисов, срещи между него и Петко Петков. Такива, за каквито самият Алексей Петров говореше”, каза Демерджиев.

СЛЕД ПОКУШЕНИЕТО СРЕЩУ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: Ранената жена е интубирана и в съзнание

„Аз останах с впечатление, че той не просто се манифестираше, а и други обстоятелства сочеха натам, че той пак беше архитект и гарант на това, което се случи, и доведе до съставяне на правителството”, заяви Демерджиев.

Самото спокойствие, с което Петров е действал последните седмици, дори в деня, в който е убит, показвало, че „не е имал никакви притеснения, свързани с предишния му начин на живот, с бизнеса му, с участието му в структури, които се характеризират като престъпни от някои”, смята Демерджиев.

„Толкова спокоен, самонадеян, самоуверен – за мен това означава, че този човек е вярвал, че е достигнал едно ниво на закрила дори от страна на държавата. А кой е имал интерес такъв да бъде премахнат, вече трябва да кажат прокуратурата и разследващите случая”, коментира още бившият вътрешен министър.

Във връзка с коментарите на Петров от преди време, в които призоваваше бившия главен прокурор Иван Гешев да се оттегли, Демерджиев каза: „В един момент останах с усещането, че  Алексей Петров се превърна в говорител на всичко това, което доведе към следващите процеси и го свързвам най-вече с това му качество, защото такива призиви съм чувал и от други хора, включително политици, но те не бяха правени публично. Петров явно беше един от малкото хора, които публично приканяха господин Гешев да се оттегли. Той започна да се изживява като говорител, но разбира се не самоинициативно – това беше част от ролята му”, коментира Демерджиев.

Той заяви, че не би нарекъл Петров „подставено лице“, а „сериозен фактор“. „Както го определиха – архитект и гарант на сглобката”, каза Демерджиев.

Той подчерта, че през последните повече от пет години в България няма нито едно показно убийство. И проипомни, че това на Красимир Каменов-Къро, който от 20 години не живее в България, е станало в ЮАР.

Цветан Цветанов: Има доста натрупано напрежение срещу Алексей Петров от организираната престъпност

„Между другото, хората от престъпния свят не си позволяват подобни действия, освен ако определени политически процеси не предполагат това да се случи”, каза Демерджиев.

Според него във вчерашния фатален ден Петров не е вярвал, че има повод и причина някой да посегне на живота му. „Така че, мен ако питате каква е връзкта, мисля, че най-голямо внимание заслужава последната му роля“, заяви бившият вътрешен министър.

Мотивът, според Демерджиев, би могъл да бъде, че Петров е „човек с изключително много информация, запознат с генезиса на много процеси и може би – неудобен”.

Запитан за големите врагове на Петров, Демерджиев заяви: „Има доста информация през годините. Там нещата са променливи. Напоследък като че ли с доста приятели се сдоби, но най-често приятелите са тези, които стигат до възможност да наранят най-тежко този, който се е пазил от враговете си“.

„Дали ще се залови физическият убиец е едно, това ще е много трудно. За мен е важен поръчителят”, заключи Демерджиев.

След твърденията за политически връзки – NOVA потърси за коментар представители на ГЕРБ и ПП, но на този етап няма тяхна позиция.

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *