ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯТ ЦЕНТРАЛИЗЪМ, ЛУВЪРА И ИЗКУСТВОТО НА СПАРТАКИАДИТЕ

ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯТ ЦЕНТРАЛИЗЪМ, ЛУВЪРА И ИЗКУСТВОТО НА СПАРТАКИАДИТЕ

По времето на соца, Народната република се предсавяше пред цивилизования свят с разни монументални изяви. Концерти на хорови и танцови състави, десетина световни оперни гласа, някоя и друга изложба на някой правилен художник, който живее и твори на Запад. И тогава, както и сега, тракийските съкровища обикаляха света с години, а ние тук наблюдавахме техни копия.
Тия хватки се правеха с цел да покажем на Европа и Америка, че ние сме народ одухотворен, с богато минало и история, изпълнена с героизъм. Така се прикриваше истината за ниския ни жизнен стандарт, опашките за съветски телевизори и десетгодишното чакане като задържително условие обикновения човек да се сдобие с москвич, жигула, трабант или вартбург.
Културните изяви на страната ни, в комплект с победите на щангистите, борците и гимнастичките, винаги се придружаваха от високопоставени номенклатурни началници.
Сега наблюдаваме същото. Дунанмата с тракийските съкровища в Лувъра, многобройната делегация, която предвожда Борисов, правилните кметове, включени в тая тържествена разходка… Срещи на високи нива… Трепетни очаквания за повишаване на кредитния и политически рейтинг на смешниците, които ни управляват.
Няма да се изненадам, ако някой ден осъмнем с новината, че творците и спортистите ни са назначени на работа в някой мощен холдинг, защото клубните им началници не са в състояние да им плащат. Или да ги назначат на ведиомост и офицерска длъжност в МВР и МО.
А, между другото, днес чух един артист, който се жалваше по БНР, чедържавата не дава ведомствени жилища на творците. Останах като гръмнат как така млад човек, с аристократично потекло, с лекота произнесе думата „ведомствено жилище“. Ведомствено, забележете! А не фирмено. В света, към който уж се стремим, такова животно „ведомствено жилище“ няма и няма да има.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *