Денков: Алексей Петров не се е чувствал застрашен, охраната му не е била от професионалисти

Денков: Алексей Петров не се е чувствал застрашен, охраната му не е била от професионалисти

„Цялата информация показва, че Алексей Петров не се е чувствал застрашен. Ходил е без охрана на различни места. Самата охрана около него не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от организирано покушение. Защо е така – тепърва ще се опитаме да разберем“.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков след съвместното заседание с представители на МВР и службите за сигурност в Министерския съвет. Той допълни, че няма установена връзка между различните убийства, които се коментират в медиите през последните дни.

„Има твърде много различни линии, свързани с позициите на Алексей Петров в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, с определени престъпления, които са се случвали през годините. В момента се разследват различни мотиви за това престъпление, включително и възможно отмъщение“, каза Денков.

Работи се по няколко конкретни следи, но те не могат да бъдат представени публично.

Николай Денков бе категоричен, че Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на правителството, както и с управленската и законодателната програма. Той добави, че името му не е било споменавано по време на разговорите с ГЕРБ.

Премиерът бе категоричен и че името на Алексей Петров не е било спрягано за шеф на ДАНС. 

„Никога, по никакъв повод, не се е обсъждало изобщо някакво участие на Алексей Петров в ДАНС“, каза той.

Държавата с ясни мерки за превенция на престъпността

По-ефективна превенция на тежките криминални престъпления, по-активни действия за разкриването им и по-добра координация между МВР и службите за сигурност. За това е настоял Николай Денков на съвещанието. По думите му липсва координация между МВР и службите за сигурност. Той раздели убийствата през последните месеци на два вида.

„Едните са в резултат на домашно насилие или неуредени финансови отношения. Това е проблем, с който се опитваме да се справим. Затова има и промени в законите, и изисквания да се ускорят производствата по тези случаи“, посочи акад. Денков.

Вторият вид са няколко убийства и опити за убийства, свързани със сенчестите среди от миналите десетилетия. Двата типа случаи не бива да се смесват.

Денков е категоричен, че държавата трябва да отговори с още по-ефективна работа за предотвратяване на криминалните престъпления и за разкриване на вече извършените.

Преди няколко дни е създаден координационен механизъм между МВР и прокуратурата относно наркотрафика и миграцията. Този механизъм ще се разшири с престъпленията против личността и корупционните практики, като в него се включат ДАНС и КПКОНПИ.

Ще бъдат проверявани сигнали за действия или бездействия, както и за „чадъри“ – търговия с влияние и корупция, възпрепятстващи възможността за разкриване на престъпления.

Ще се активизира в пълен обем оперативната работа на всички институции и служби за събиране на изпреварваща информация с цел превенция на тежки криминални престъпления. Ще бъдат предприети и необходимите дейности по проактивна профилактика и работа с лицата, които влияят на средата за сигурност.

Съвместно с прокуратурата ще се прегледат лицата с две или повече висящи досъдебни производства с цел по-бързо внасяне на обвинителни актове в съда. Тази практика е прилагана успешно за превенция на телефонни измами и на кражби на автомобили.

Следете всичко по темата в нашия онлайн репортаж:

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *