Денков предлага за освобождаване от военна служба бригаден генерал Васил Събински

Денков предлага за освобождаване от военна служба бригаден генерал Васил Събински

Денков предлага за освобождаване от военна служба бригаден генерал Васил Събински

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Васил Събински – директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ от военна служба, считано от 28-и август.

58-годишният Събински не е предложен за пенсиониране. Освобождаването му било по взаимно съгласие, се казва в прессъобщение на правителството. 

През 2021 г. служебното правителство предложи назначаването на бригаден генерал Васил Събински на длъжността „Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“. Неофициално се смята, че той ще работи с президента Румен Радев.

Събински е роден на 27 октомври 1964 г. в Кюстендил. През 1988 г. завършва Висшето народно военно училище във Велико Търново като офицер и инженер по далекосъобщителна техника. Назначен е като командир на рота в 75-а свързочна бригада, от 1988 г, където служи до 1995 г.

От 1995 г до 1996 г. е асистент във военното училище в Търново. След това завършва Националния университет по отбраната във Вашингтон, САЩ. От 2007 г. до 2010 г. служи в дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към Генералния щаб, и към Министерството на отбраната. От 3 октомври 2022 г. отново е назначен за директор там. 

Решението да бъде предложен за освобождаване от военна служба е взето на днешното заседание на МС.

Правителството също така реши две нови специалности да влязат в Списъка на защитените – „Подземно строителство“ и „Ядрена химия“. Общо 46 студенти ще се обучават за бакалавърска степен в редовна и задочна форма по новите специалности.

За първата ще се приемат в Минно-геоложкия университет „Иван Рилски“ – София, а за втората – в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *