Денков след срещата със службите: Алексей Петров не се е чувствал застрашен

Смениха шефа на тотото и двама от членовете на борда

Денков след срещата със службите: Алексей Петров не се е чувствал застрашен

„Фокусирахме се върху това, което още би могло да се направи, за да се справи държавата с тежките престъпления. За момента няма установена връзка между различните убийства, коментирани най-много в медиите напоследък”. Това заяви министър-председателят Николай Денков след срещата с представители на МВР и службите за сигурност. Премирът ги покани на разговори в четвъртък вечерта, а съвещанието продължи над два часа.

Премиерът свиква МВР и службите за сигурност

Причината за разговорите в Министерския съвет са „зачестилите тежки криминални престъпления в страната”. Срещата се провежда два дни след показното убийство на бизнесмена Алексей Петров. „Има твърде много различни линии във връзка с убийството на Алексей Петров, свързани с неговите позиции в ДАНС, с бизнес интереси, така че се изследват различни мотиви за това престъпление, включително отмъщение. Алексей Петров не се е чувствал застрашен и е ходил без охрана в последно време. Има конкретни следи, по които се работи, но не могат да бъдат представени публично”, допълни премиерът. 

Той категорично отрече убитият Алексей Петров да има нещо общо със сформирането на кабинета. Денков нарече подобно твърдение „спекулации”. Думите му потвърди и вицепремиерът Мария Габриел. „Никога не съм се срещала с него. Ако е имало срещане, това е било в рамките на форуми, на които той е представлявал своята Асоциация. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество го видях за първи път”, посочи Габриел.

Вътрешният министър Калин Стоянов също коментира хода на разследването на показното убийство от сряда. „Не можем да говорим за гангстерска среда и завръщане на мутренските години”, категоричен беше той.

„Мислихме как да избегнем следващи подобни престъпления. Важно е институциите да подобрят комуникацията помежду си”, каза Денков, уточнявайки, че говори за МВР, служби и прокуратура. „МВР и Прокуратурата сключиха споразумение за координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, но само за наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти. Днес се договорихме министър Стоянов да влезе във връзка с прокуратурата и да бъде разширен обхватът на това споразумение, така че в него да влязат престъпленията срещу личността и борбата с корупцията”, отбеляза министър-председателят.

Премиерът смята, че работата с лицата, които биха могли да влияят на националната сигурност, трябва да се засили с цел превенция.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *