„Джеймс Уеб“ промени представите ни за космическите мъглявини (снимки)

"Джеймс Уеб" промени представите ни за космическите мъглявини (снимки)

„Джеймс Уеб“ промени представите ни за космическите мъглявини (снимки)

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ струва 10 милиарда долара и може да ни покаже Вселената по начин, по който не сме я виждали никога.

Той заснема древни галактики, раждането и смъртта на звезди и разкрива информация за едни от най-красивите познати на човека обекти – космическите мъглявини.

Вижте мъглявините, заснети от „Джеймс Уеб“ >> >> >>

Мъглявините са междузвездни облаци от прах, газ и плазма.

Повечето мъглявини се формират вследствие на гравитационния колапс на газовете в междузвездното пространство в галактиките. Тъй като материалът се свива под собствената си тежест, съществуват условия за създаване на огромни звезди чието ултравиолетово лъчение йонизира заобикалящите ги газове, и създава плазма.

Други мъглявини се формират в резултат на избухването на супернови. Изхвърленият материал се йонизира от енергията на взрива и от тази на образуващото се сгъстено тяло, например неутронна звезда.

Трети тип са планетарните мъглявини. Тя се появяват при финалните етапи от развитието на звезди с малка маса.

Мъглявината Орион, снимана със „Спицър“ и „Джеймс Уеб“

Спрямо своята светлина, мъглявините се делят на два типа – светли и тъмни.

Светлите мъглявини се виждат благодарение на собствената или отразената в тях светлина от близки звезди. Естеството на светлите мъглявини, източниците им на енергия, която бива излъчена, зависят от произхода на мъглявината и могат да бъдат различни. Понякога в дадена мъглявина има няколко причини, поради която се излъчва енергия.

Мъглявината Южен пръстен виядана от „Хъбъл“ (ляво) и „Джеймс Уеб“ (дясно)

Тъмните мъглявини не светят, но могат да бъдат видени, понеже поглъщат светлината от обекти, намиращи се зад тях. Тъмните мъглявини представляват плътен облак от газ и прах, непрозрачен за светлината. Обикновено тези мъглявини се виждат на фона на светли мъглявини. Някои тъмни мъглявини могат да бъдат наблюдавани на фона на Млечния път.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *