Джон Кери идва да инспектира България на 15 януари. Целта – офанзива срещу Русия и Путин и старт на „шистовия газ”

Джон Кери идва да инспектира България на 15 януари. Целта – офанзива срещу Русия и Путин и старт на „шистовия газ”

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще направи няколкочасова визита в България на 15 януари 2015 г. Това съобщиха за АФЕРА източници от специалните служби. Визитата на Кери щяла да е демонстрация, че САЩ гледат на България като на сигурен партньор в офанзивата срещу Русия и управлението на Владимир Путин. Посещението щяло да даде старт и на темата за добив на „шистов газ“ у нас, както и да осигури одобрение от България на Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ.
Инспекцията на американския първи дипломат ще включва среща с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, както и с външния министър Даниел Митов, който преди да стане част от служебния кабинет бе служител на Американския дипломатически институт в Брюксел. Разбира се, очаква се Джон Кери да декларира обичайната подкрепа за реформи, както и за осигуряване на енергийна независимост на България, да призове за приемане на арабски бежанци. Кери ще благодари за усилията на българската армия за борбата с тероризма в Ирак и Афганистан, както и да изтъкне колко стабилен партньор е България като член на НАТО.
Този път Борисов щял да се подготви, за да не обърка отново Джон Керис с Джим Кери, както направи преди Коледа. „Огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джим Кери се обади да изрази също подкрепата си“. Това заяви Бойко Борисов в предаването „Панорама“ на БНТ на 19 декември 2014 г. След поправката на водещия Бойко Василев за зрителите стана ясно, че Борисов говори за държавния секретар на САЩ – Джон Кери: „Джон Кери, Джим Кери е актьор“, вметна Василев. „Джон Кери, да“, отвърна лидерът на ГЕРБ.
Джон Форбс Кери е държавен секретар на САЩ във втората администрация на президента Барак Обама. Преди това е старшият сенатор от щата Масачузетс, седмият най-старши сенатор и председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Номиниран е за държавен секретар на САЩ от президента Барак Обама на 21 декември 2012 г.
Джеймс Юджийн Кери, по-известен като Джим Кери е канадски актьор, комик, сценарист и продуцент. Известен е с ролите си на маниак в комедии като „Маската“ (1994), „Лъжльото“ (1997) и „Всемогъщият Брус“ (2003). Има американско гражданство от 7 октомври 2004.
Все още не е ясна каква ще е позицията на Патриотичния фронт по повод визитата на американския държавен секретар. Със сигурност обаче Атака ще организира протестни митинги. Посешението на Джон Кери в България може да се разглежда и като следващата стъпка към задълбочаване на кризата в отношенията между България и Русия, както и между България и Турция. Последиците от това ще са за България, а Кери отдавна ще е забравил, че е идвал в София.
Последната визита на американски държавен секретар в България бе на Хилари Клинтън в началото на 2012г. След визитата Борисов замрази строителството на АЕЦ „Белене“. След визитата на трима сенатори на САЩ в София през миналото лято и Пламен Орешарски спря строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия.Мирон Тодоров
Afera.bg
Колаж: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕКЗАД КУЛИСИТЕ: Бойко Борисов да се подготви с имената и да внимава да не обърка Джон с Джим (Кери) отново. Първият е Държавният секретар на САЩ, а вторият – артист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *