„Ди Велт“: Корупцията и мафията властват в България, джихадисти купуват БГ-паспорти

„Ди Велт“: Корупцията и мафията властват в България, джихадисти купуват БГ-паспорти

България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива. Българската мафия е силен властови фактор в страната. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. Ислямска държава се снабдява с паспорти от българската мафия.Това се казва в обширен материал на авторитетния германски вестник „Ди Велт“.Три са главните входни пътища в Европа, през които минават хората на Ислямска държава. Първият тръгва от Сирия, минава през Босфора и влиза в Гърция. Вторият маршрут преминава през малките държави на бивша Югославия. И третият, може би най-актуален, минава през България, пише още „Ди Велт“.
Общоизвестен факт е, че от момента, в който бежанците получат политическо убежище, в Германия, те могат да се придвижват свободно и да работят в страната. Притежаването на сирийски паспорт е всичко, от което се нуждаят терористите, се казва в материала. Именно този паспорт е почти сигурен и автоматичен гарант за получаването на убежище. Един такъв паспорт на черния пазар струва около 1200 евро, като в тази цена се включва и лична карта. Документите са истински. Освен това терористите евентуално могат и сами да си го произведат, доколкото владеят цели провинциални столици и техните служби, допълва авторът на материала.
Бежанската хитрост изглежда перфектния трик, а Гърция – перфектният маршрут за джихадистите.Но българската връзка е не само най-авантюристичната, но и най-опасната за Европа. Никакви приемни лагери, никакви проверки на самоличност и облекчено пътуване в целия съюз. И всичко това благодарение на българския паспорт, с който никак не е трудно да се сдобиеш, казва се в материала. Като най-бедната европейска държава, България е особено подходяща за нелегални дейности, казва изданието и допълва, че държавата ни има много сериозен проблем с корупцията и до най-високите ръководни нива. Освен това действащата в международен мащаб българска мафия е силен властови фактор в страната. Тя поддържа добри връзки с криминални групировки в Русия, Сърбия и Италия. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. „ИД се снабдява с паспорти от българската мафия“, твърди Лоренц Бергер, действащ в Близкия изток от известно време под прикритие като агент на свободна практика за няколко европейски тайни служби.
„Българските гангстери печелят между 20000 и 30 000 евро за един паспорт. „В България все още могат да се осъществяват контакти с тайните служби, което се дължи на старите времена“, твърди Бергер, имайки предвид времената на студената война.“В ръководството на ИД има и бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин. Всички те са учили навремето в държавите от Източния блок, много от тях – в ГДР. След падането на Берлинската стена много от старите източни шпиони отидоха в Близкия изток.“ИД знае много добре как се провеждат деликатни и опасни военни операции. ИД не действа като партизанска групировка, а като държава.
Може да изглежда почти като гротеска, че евентуалните днешни терористични действия на територията на ФРГ може да се базират на обмена на информация с Щази /Държавна сигурност на ГДР – бел. ред./. „Тайните служби на Източния блок бяха много професионални“, казва Бергер. Той повече няма да се връща в Сирия, където е бил в плен известно време.“Виждам знак в това арестуване и ще си взема малко почивка“. Кореспондентът на „Ди Велт“ описва как Бергер се среща на летището в Града край Босфора със свой познат, когото не е виждал от доста време – Радуан, така се казва човекът, се връща от Танзания. Но никой от властите не му обръща внимание.
Следващата голяма битка се приближава към Европа, завършва материалът на Алфред Хакенбергер. Агенция БГНЕС
Снимка: Дневник“Зад кулисите“: Да попитаме Борисов, Цацаров и Цветанов кой отговаря за канала на „бежанците“ в България и ги снабдява с паспорти. И без евтини номера. Без „чадър“ от най-високо ниво занятието е невъзможно. За корупцията на всички е ясно – стимулира се и покровителства, не се преследва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *