Доган и Местан във война! Председателят на ДПС се сближава с Костов, гони хората на Сокола

Доган и Местан във война! Председателят на ДПС се сближава с Костов, гони хората на Сокола

Лютви Местан и Ахмед Доган са във война. Настоящият председател на третата политическа сила в страната постепенно елиминира почетния председател, който до неотдавна командваше от сараите си в Бояна. Местан вече се обгражда само със свои кадри, като в същото време постепенно отстранява хората, които минават за най-доверени на Доган.
Първа жертва на плана за овладяване на властта в партията от Местан стана Петя Раева, която след две участия в парламента изпадна от депутатските листи в 43-ото НС. Сходна съдба споходи и Метин Казак в Европарламента, който през новия мандат не беше избран за Брюксел. Брат му Четин Казак пък едва влезе в националния парламент, и то след преразпределянето на гласовете от чужбина.
За сметка на това в парламентарната група на ДПС се появиха хора, лично посочени от Местан в правителството на Пламен Орешарски. Сред тях са бившата спортна министърка – недоразумението Мариана Георгиева и бившият финансов министър Петър Чобанов. Неговото присъствие в листата предизвика най-големия шок сред наблюдателите, които преди това не знаеха кой е вкарал абсолютно неизвестния финансист в листата на БСП в Пловдив през 2013 г. и кой го е издигнал в кабинета на Пламен Орешарски.
След рокада в евролистата на ДПС, за Брюксле замина и бившата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова, също приближена до Местан. Останалите имена също са протежета на алчния за власт комплексар от кирковското село Островица.
Позиции е започнал да губи и Йордан Цонев, който също минава за доверен човек на Ахмед Доган. Двамата със скандалния Христо Бисеров застанаха зад Сокола още през 2000 г., когато напуснаха СДС и се опълчиха срещу тогавашния министър – председател и лидер на партията Иван Костов и подкрепиха усилията на Петър Стоянов да го отстрани от властта.
По-късно Цонев и Бисеров станаха депутати от ДПС, но омразата им с Костов стана непреодолима. Както и войната между Доган и Иван Костов, стартирала веднага след изборите през 1997 г., когато победителят тотално изобира ДПС от властта.
За разлика от Доган, Лютви Местан поддържа тесни контакти с Костов. Двамата дори се усамотяваха в парламента, особено преди важни решения, които се гласуваха в пленарна зала. Преди месеци изплува и фактът, че през 1990 г. Местан е бил кандидат за депутат във ВНС от листата на СДС, като член на БСДП, но под името Владимир Ясенов Зидаров. Тогава той не успява да влезе в парламента, но и не си връща веднага истинското име, с което е известен сега – Лютви Ахмед Местан.
Според негови познати от онова време, той дори е поддържал тезата, че ДПС е етническа партия и трябва да бъде забранена. Местан влиза в структурата на ДПС едва през 2003 г, а депутат става през 1997 г., когато СДС взема властта.
След оттеглянето на Доган от лидерския пост в началото на 2013 г. Местан е посочен за председател. Хора, които през годините са имали тесни контакти с Доган твърдят, че той поддържал линията на независимост на България от Турция. Сега вече се забелязва, че Местан прави пробив при властите в Анкара. Преди изборите той се срещна с новия президент Реджеп Ердоган. Срещата предизвика бурни реакции, още повече че до този момент Доган се смяташе за нежелан събеседник по каквито и да било въпроси в Турция.
Местан преодоля напрежението в партията и сега тихомълком изолира Доган от властовите постове в ДПС.www.mignews.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *