Дойде краят на управлението на Борисов, а изнервеността му е сигурен знак, че икономическите интереси си искат своето, а той не може да им го даде

Дойде краят на управлението на Борисов, а изнервеността му е сигурен знак, че икономическите интереси си искат своето, а той не може да им го даде

Грандиозен скандал се заформи по-рано днес.
Бойко Борисов слуша интервюто на Таско Ерменков по БНТ, след което „сърце му юнашко“ не издържа и се намесва – грубо, както играе мач в махалата; с бутонките в глезените.
Малка подробност, за която Борисов явно не подозира: Таско Ерменков не е банкянски* шоп, а е рокер, който кара мотор „Сузуки Булевард“, щатска версия. Т.е. Бойко си попадна на… майстора!
Изнервянето му си личеше не само по стойката, дори не и по движенията на тялото, а най-много по това как се фръцна и си тръгна с репликата “ Аз отлитам, нали знаеш, орел до. . .не стои.“ За по-младите, това е от един виц** от времето на социализма, много популярен в… Банкя! Парадоксалното е, че всъщност вицът е антимилиционерски, т.е. срещу бащата на Бойко, че и срещу самия Бойко, който – както знаем – е бил служител на МВР.
Самият факт, че Бойко се спасява с такъв виц може да ви подскаже колко изнервен е бил, защото е почувствал, че губи „битката“ (за загубата на битката вижте пак посоченото под линия интервю).Основният проблем на Бойко Борисов е друг:
Вече втори поред избори уж печели, а пък… не може да влезе във властта. Димитър Ганчев обяснява*** със сухите закони на математиката защо това е така, а за онези от вас, които не обичат математиката, има нещо много просто и то е развито от двама души, които нямат нищо общо помежду си, не споделят едни и същи политически позиции, така че няма как да бъдат заподозрени в каквото и да е съглашателство, задкулисни сделки и т.н. Това съм го писал и аз през последните години, като съм го адресирал и към БСП, които мислят, че са загубили всички избори, освен президентските, когато Първанов бе кандидат. А то е нещо просто: в България за последен път една партия е успявала да вкара повече от 120 депутата през вече далечната 1995 г. И знаем как свърши това управление през 1997 г.: с финансова криза, с обезценяване на лева, с въвеждането на Валутен съвет. От 1997 г. насам в България НИКОГА една партия не е получавала достатъчно гласове, за да има мнозинство в Парламента. Сега ще кажат някой „Ами ГЕРБ?“ Не, и ГЕРБ нямаше мнозинство.Ето какво казва проф. Михаил Константинов:
„Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото резултатът от евровота е катастрофа за БСП или пък супер успех за ГЕРБ. Двете последните неща не са верни. Аз тук имам едно листче с едни данни, мога даже да ги спомена накратко, откъде се вижда, че резултатът на БСП е съвсем среден за последните й участия. Нещо повече – той е по-добър от 2009 година като процент. Вярно, че ГЕРБ има по-добър резултат, затова има и един мандат повече. На БСП и на ДПС резултатите абсолютно съответстват на двата предишни евровота. Тоест те си запазват и влиянието, и евромандатите. Ще има нови избори, ще има нов парламент и нов кабинет, ако тези структури в момента престанат да работят. Ако те по някакъв начин тръгнат да работят избори може и да няма.И още от него:
„Суверенът е добре да запомни едно нещо, което стана кристално ясно последната година. Първо изборите са нещо, което дава мандат 4-годишен за управление на спечелилите. Сега, ако те много се издънят, тогава естествено суверенът си иска отново властта. Но ако те не се издънят, или ако протестите не са убедителни, както виждате те остават. И затова много ще помогне суверенът следващия път като гласува да мисли, не на другия ден да вика какво направих. Каквото е гласувал, това се е случило. Вие виждате, че във Франция и Англия в момента на първо място са националистическите партии. Управляващите са на трето място. Някой да е тръгнал да прави парламентарни избори там? Не, защото парламентът си има мандат, четиригодишен.“А ето какво казва и лидерът на ДПС, Лютви Местан:
„За мен основният въпрос е, че България е обречена на коалиционни формати на управление на страната. Аз мисля, че разгърнах тази теза и преди изборите, сторих го и в нощта след изборите. Да, България ще се управлява от коалиционни правителства и коалиционността трябва да се осмисли не само от гледна точка на невъзможност да се състави еднопартийно управление, а защото е по-удачният формат, с оглед на тежките проблеми, които има да решава, което и да е българско правителство оттук нататък.“
Това е положението. На някои няма да се хареса. Но от тях не зависи волята на суверена, на народа. Просто народът НЕ ЖЕЛАЕ една партия да управлява страната.Бойко Борисов не разбра това.Краят на управлението му не дойде миналата година, а очевидно се задава тази година, защото изнервеността му е сигурен знак, че икономическите интереси си искат своето, а той не може да им го даде.
В този ред на мисли, атаките срещу Станишев, вкл. и от страна на самата БСП могат лесно да се обяснят със същите икономически интереси, които се чувстват застрашени. Но това е друга тема и можем да я обсъдим друг път.
________
* – За психологията на шопите като Бойко вижте моето интервю пред „Дарик“, публикувано в „Сега“ под заглавие „Ако имаш чук, наоколо ще виждаш само пирони“ (http://www.segabg.com/article.php?id=618643)
** – На една пейка седял един милиционер. До него седнало едно циганче. Милиционерът го погледнал строго и казал: „Къде се е чуло и видяло орел да седи до лай.о“. Циганчето станало и отвърнало: „Добре, аз тогава отлитам“.
*** – Виж „Изборна математика 2014“ (http://blog.mitko.com/2014/05/2014.html)Вени Марковски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *