Доларът се обезценява спрямо повечето валути в петък, но се насочва към пета поредна седмица на печалба

Доларът се обезценява спрямо повечето валути в петък, но се насочва към пета поредна седмица на печалба

Доларът се обезценява спрямо повечето валути в петък, но се насочва към пета поредна седмица на печалба

Щатският долар се понижава спрямо еврото, йената и повечето стокови валути в петък, поскъпвайки спрямо британския паунд.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.17%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути спада по-слабо, с 0.05%.

Доларовият индекс ICE спадна в петък след резкия скок предишния ден, но се насочва към пета поредна седмица на растеж, тъй като протоколите от срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) през юли показаха, че за членовете на борда рисковете за повишаване на инфлацията остават, с което отварят вратата за по-нататъшно затягане на паричната политиката, респективно и за повишаване на основната лихва. Някои членове на борда на Фед, обаче, отбелязват, че икономическите рискове от натиска на лихвите стават все по-големи и бъдещите решения за лихвите ще зависят от входящите статистически данни. Те показаха, че броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, е намалял миналата седмица, което е сигнал за продължаващо напрежение на пазара на труда.

На този фон доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ скочи в четвъртък до 4.329% годишно – най-високото ниво от 2007 г. насам, което подкрепи долара.

Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, вероятността Фед да го запази непроменен (в диапазона от 5.25-5.5%) на срещата през септември се оценява от пазара на 87%.

„Мисля, че вероятността от повишение на лихвените проценти през септември е по-висока, отколкото пазарът оценява“, каза за „Ройтерс“ Джон Люк Тайнър, анализатор в Aptus Capital Advisors. „Инвеститорите искат да чуят какво има да каже председателят на Фед Джером Пауъл в Джаксън Хоул следващата седмица.“

Тазгодишният икономически симпозиум в Джаксън Хоул ще се проведе на 24-26 август. Събитието, организирано от Фед на Канзас Сити, традиционно се посещава от ръководители на световни централни банки, финансови министри, университетски преподаватели и участници на финансовите пазари.

Еврото поскъпна с 0.02% до 1.0875 долара спрямо 1.0872 долара в края на предходната сесия.

Британският паунд спадна с 0.22% до 1.2719 долара от 1.2747 долара предния ден, тъй като ключовите показатели за растежа на цените и икономиката, наблюдавани от Банката на Англия, не успяха да се понижат през юли. Инфлацията във Великобритания спадна до 6.8% до 15-месечен минимум през юли заради понижението на цените на енергията и забавянето в поскъпването на храните. Затова пък нарастването на БВП е с 0.2% през второто тримесечие спрямо първото, което е най-големия отчетен ръст от периода януари-март 2022 г. насам, съобщи националната статистическа служба (ONS) миналата седмица, но анализаторите очакваха по-голям ръст до 0.3 на сто.

Освен това, обявените днес данни за продажбите на дребно в Обединеното кралство са спаднали с 1.2% спрямо предходния месец юли 2023 г., по-лошо от пазарните прогнози за спад от 0.5% и след ревизиран надолу ръст от 0.6% през юни. Това беше първото свиване на търговията на дребно от март, тъй като продажбите намаляха както на хранителни, така и на нехранителни продукти, отразявайки въздействието на влажното време и натиска върху разходите. На годишна база британската търговия на дребно се е свила с 3.2%, 16-и пореден месец на понижение, най-стръмният спад от три месеца, в сравнение с прогнозите за понижение с 2.1%.

Японската йена се повиши в петък след публикуването на статистически данни, показващи отслабването на ключовия индикатор за инфлация. В Япония цените на несвежите храни, цифра, наблюдавана от централната банка на страната, се повишиха с 3.1% на годишна база миналия месец, най-бавното темпо от четири месеца. През юни ръстът беше 3.3%. Затова и стойността на щатската валута спрямо йената се понижи с 0.45% – до 145.18 йени спрямо 145.84 йени предишния ден.

Доларът спрямо китайския юан нараства с 0.02% до 7.2832 юана за долар спрямо 7.2814 юана ден по-рано в офшорната търговия (извън континентален Китай).

Стоковите валути се възползваха от слабостта на долара. Двете азиатски – австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, поскъпнаха съответно с 0.03% до 0.6405 щатски долара за един „австралиец“ и с 0.15% до 0.5932 американски долара за едно „киви“.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола – канадският долар и норвежката крона поскъпнаха съответно с 0.04% до 1.3551 канадски долара за един американски и с 0.36% до 10.6046 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 22 август поскъпна с 0.04% до 80.42 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 31 август се понижи с 0.10% до 84.04 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:45 часа българско време, източници „Ройтерс“ и Trading Economics.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *