Достъпът на журналистите до депутатите очаквано е затруднен

Достъпът на журналистите до депутатите очаквано е затруднен

© Георги Кожухаров

Народното събрание откри новата си пленарна сесия, в рамките на която трябва да приеме ключови за бъдещето на страната закони, да избере над 80 представители в държавни регулатори и институции и да постигне съгласие за промени в Конституцията.Първото заседание очаквано премина под знака на атаки от опозицията към управляващите. Мнозинството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ беше обвинено от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, че е предизвикало разпад на държавността и многократно беше призовано за напусне властта. Сравнително неутрален тон запази единствено ДПС, която вече се заяви като активен участник в предстоящите конституционни промени. Политическите нападки прозвучаха въпреки отправените от всички групи призиви работата на парламента да не бъде подчинена на наближаващите местни избори.Въпреки периодичното изостряне на отношенията помежду им, ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха готовност да продължат съвместното си управление и да осъществят промените в основния закон на страната.Най-коментираната политическа новина за деня дойде от кулоарите на парламента, където лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов потвърди, че убитият преди две седмици Алексей Петров е участвал в сформирането на сегашното управление.Хронология на първото заседание от новата сесия и акцентите в изявленията на парламентарните групи четете в статията.

Ключови моменти

08:05

Тонът на политическите декларации се очаква да е предизборно остър

08:10

Четири месеца за еврозаконите, бюджета и промените в конституцията

08:20

Депутатите се връщат в старата нова сграда

08:56

Бойко Борисов потвърди, че Алексей Петров е имал участие в съставянето на управлението

09:06

ГЕРБ запази мълчание дали ще подкрепи партньорите си срещу президента за службите

09:18

ГЕРБ потвърди подкрепа за кабинета, но поиска от партньорите по-малко арогантност

09:33

„Продължаваме промяната – Демократична България“ настоя за работа без влияние на изборите

09:41

„Възраждане“ обвини властта в разпад на държавността

09:51

ДПС поиска „ново начало“

10:02

БСП атакува управляващите за всички действия – от кабинета до промените в конституцията

10:22

„Има такъв народ“ към ГЕРБ: Вината за това управление е ваша

10:30

Заседанието продължава с блиц контрол

11:32

Николай Денков обяви, че не познава Алексей Петров и никога не е говорил с него

11:33

Достъпът на журналистите до депутатите очаквано е затруднен

Всичко, което трябва да знаете за:
Изборът на редактора (5196)

На живо

11:33

Достъпът на журналистите до депутатите очаквано е затруднен

Ралица Фичева

© Ралица Фичева Преместването на пленарните заседания в сградата на Партийния дом очаквано доведе до недоволство сред журналистите заради ограничения им контакт с депутатите. Достъпът до стаите на парламентарните групи е забранен и е поставена табела с надпис „Контролиран достъп“. След началото на заседанието от пресцентъра на Народното събрание пък поставиха ограничителни въжета пред вратите на пленарната зала, за да затруднят допълнително достъпа на журналистите до депутатите. © Ралица Фичева Междувременно във фоайето пред пленарната залата интернет достъпът е силно ограничен – сигналът е слаб, а безжична връзка няма. На възражения от страна на журналистите от пресцентъра отговориха, че това помещение не е предвидено да се ползва за постоянна работа, а само за записване на изявления по желание на депутатите. В същото време то е единственото, в което медиите могат да имат контакт с народните представители, тъй като работното помещение на журналистите е изолирано от пространствата, в които се движат законотворците. Това означава, че неформалното общуване между медиите и народните представители ще бъде силно ограничено и подложено на засилен контрол от страна на пресцентровете на политическите сили.

0

Twitter
Facebook
LinkedIn

11:32

Николай Денков обяви, че не познава Алексей Петров и никога не е говорил с него

Татяна Димитрова

© Георги Кожухаров

Премиерът Николай Денков обяви по време на блиц контрола в Народното събрание, че не познава Алексей Петров и никога не е разговарял с него. Въпросът към него бе от Гроздан Караджов, бивш министър в кабинета „Петков“, а сега депутат от „Има такъв народ“. Той използва за повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от тази сутрин, че Петров е участвал при сглобяването на настоящото правителство.Денков обясни, че е виждал убития наскоро Алексей Петров два пъти при срещи, в които са участвали представители на четирите национално представени работодателски организации. Петров е създател и оглавяваше Съюза за стопанска инициатива.“Никога не съм чувал за срещи с Алексей Петров на когото и да било, преди да стане убийството, след това изтече такава информация (за участие в сформирането на кабинета – бел. авт.) в медиите“, допълни премиерът.Подчерта на два пъти, че е участвал във всички срещи, на които е обсъждана законодателната програма и управленската и „никога в никой от тези процеси името на Петров изобщо не е споменавано, камо ли да се е появявал“.Увери Караджов, че сутрин като се погледне в огледалото вижда себе си и съвестта си, а не както предположи депутатът „призрака на Петров като олицетворение на правителството „Денков“.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

10:30

Заседанието продължава с блиц контрол

Анна Христова

© Георги Кожухаров

След декларациите за приоритетите на парламентарните групи заседанието продължава с блиц контрол на Министерския съвет.Първи пред депутатите отговарят премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Въпросът към тях, отправен от депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, е за действията на изпълнителната власт за присъединяване на България към Шенген.Заседанието ще продължи с редовен парламентарен контрол и е удължено до 17 ч. заради многото натрупани въпроси към министрите. Новините от контрола четете по-късно в „Дневник“.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

10:22

„Има такъв народ“ към ГЕРБ: Вината за това управление е ваша

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Най-малката парламентарна група – на „Има такъв народ“, заяви, че сформираното управленско мнозинство е позорно, а вината за него е на ГЕРБ.“По-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали“, заяви от трибуната лидерът на групата Тошко Йорданов. По думите му основната вина е на най-голямата политическа сила в парламента:

„Вие знаете, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ са безгранично алчни, нагли и некадърни, и вие им дадохте да си играят с живота и бъдещето на българските граждани. И то съзнателно. Затова вие ще сте виновни за всичко което предстои.“

Йорданов акцентира и на преместването на парламента в сградата на някогашния Партиен дом, като подчерта, че партията му единствена се противопостави на това решение. По думите му ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП се чувстват добре в сградата, тъй като са наследници на бившите комунисти.В изказване от трибуната нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев също критикува управляващите и настоя правителството незабавно да подаде оставка.

16

Twitter
Facebook
LinkedIn

10:02

БСП атакува управляващите за всички действия – от кабинета до промените в конституцията

Анна Христова

© Георги Кожухаров

В най-дългата реч от трибуната БСП обвини управляващото мнозинство в обслужване на задкулисието, правна немощ, отказ от реални действия за подкрепа на българските граждани и обслужване на лични интереси.“Днес Бойко Борисов потвърди думите на БСП отпреди месеци, че правителството е на задкулисието и не е движено от европейската перспектива на страната, а от лични интереси“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Обръщайки се многократно към гражданите, които гледат пряко заседанието, тя обвини управляващите в правна неграмотност, създала хаос в държавата, и като примери посочи множеството бързо приети и поправени законодателни текстове в закона срещу домашното насилие, в закона за пътищата и в Наказателния кодекс.Нинова заяви, че правителството не прави нищо за здравеопазването и образованието, че не е прекратило договора за доставки на газ с турската фирма „Боташ“. Допълни, че премиерът Николай Денков не изпълнява закона, според който до 1 септември правителството трябваше да определи минималната работна заплата за следващата година, а това засяга половин милион българи. Това е не просто застой, а регрес на държаватаКорнелия Нинова, лидер на БСП Лидерът на БСП заяви, че с предложенията си промени в конституцията мнозинството цели овладяване на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, посегателство върху института на служебния кабинет, промяна на националния празник и двойно гражданство на министрите. Те подчерта, че президентът Румен Радев е преял с власт и е злоупотребил с нея, но настоя да не се правят промени в основния закон заради него, тъй като се рискува да се разрушат устоите на правовия ред. Не премахвайте служебния кабинет от конституцията, запишете, че служебното правителство и неговите правомощия се утвърждават със закон, и измислете разумен закон, за да гарантирате дълголетие на принципите на правната държава, обърна се Нинова към управляващите.

3

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:51

ДПС поиска „ново начало“

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Време е за ново начало“ – с тези думи завърши декларацията си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че държавата се разминава с гражданите и перманентните протести са доказателство за това.Карадайъ определи промените в конституцията като един от най-важните въпроси пред Народното събрание и подчерта, че всяка промяна има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява живота на гражданите, и призова останалите партии за разум и отговорност в тези дебати, за да бъдат приети промените.От името на ДПС той настоя за спешно гласуване на законодателството, свързано с присъединяването на България към Шенген, като се започне с реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ):

„Обществото иска да сме част от европейския съюз и да живеем по неговите стандарти. Това е отговорност на всички, но най-вече на мнозинството.“

Сред приоритетите на партията повтори спиране на прогресивното обедняване, целенасочено използване на европейския ресурс, предвиден за България, качествено образование и здравеопазване, предвидима среда за бизнеса, съдебна реформа, гарантираща справедливостта.

5

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:41

„Възраждане“ обвини властта в разпад на държавността

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Лидерът на проруската националистическа формация „Възраждане“ Костадин Костадинов обвини управляващото мнозинство, че с действията е довело до пълен разпад на държавността в България.Костадинов заяви, че се отказва от традиционната политическа декларация и вместо това обяви, че днес в Гърция българин очаква екстрадицията си в САЩ, а българските власти отказват да му обърнат внимание. Лидерът на „Възраждане“ обясни, че става дума за Милан Димитров, който вече веднъж е получил решение за екстрадиция, обжалвал е и сега чака окончателно решение. По думите на Костадинов решението за изпращането му в САЩ е по твърдение, че е нарушавал американските санкции срещу Русия, и не е подкрепено от никакви декларации. Той направи аналогия със случая с Желяз Андреев преди няколко години и обяви, че тогава партията му е успяла да направи повече, макар да е била извън парламента: „Сега питаме директно министрите и отговорът е, че не ги интересува… Това е симптом за разпад на държавността.“Като симптоми на разпада той посочи още саморазправата с шофьора, убил дете в село Прилеп.

20

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:33

„Продължаваме промяната – Демократична България“ настоя за работа без влияние на изборите

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов призова депутатите да работят усилено по приоритетните законопроекти и да не позволяват на предстоящите местни избори в края на октомври да повлияят на решенията им и на качеството на законодателния процес.В декларацията от името на групата той посочи сред най-важните приоритети за новия сезон промяната в конституцията и акцентира на промяната на националния празник като един от въпросите, които трябва да носят обединение вместо разделение. Увери, че вече се работи по друг от приоритетите – приемането на държавния бюджет за следващата година.“Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес“, призова Атанасов.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:18

ГЕРБ потвърди подкрепа за кабинета, но поиска от партньорите по-малко арогантност

Анна Христова

В декларация от името на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ, председателят ѝ Десислава Атанасова потвърди подкрепата за съставения кабинет, но предупреди, че му предстоят трудности и те трябва да бъдат посрещнати с внимание към позициите на партньорите в управлението.Тя напомни, че правителството е съставено с конкретни цели – спешни действия, свързани с Шенген, еврото и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, и призова фокусът да бъде върху тях.Атанасова акцентира, че не кадровите назначения на база партийна принадлежност са причината партията ѝ да подкрепи правителството и че това е било голям политически компромис.

„Поставили сме на заден план партийния интерес, но това не означава, че сме готови да приемаме безкритично всяко решение на правителството или на излъчилите го партии. Напротив, очакваме те също да оставят партийния си интерес на заден план“, предупреди тя.

Атанасова допълни, че ГЕРБ ще настоява партийната принадлежност да не е повод за назначение, а единствено компетентността.“Час по-скоро обществените усилия трябва да се насочат към позитивен дневен ред и час от това е да се опитаме да разберем различни гледни точки. Това изисква по-малко арогантност и чувство за непогрешимост“, каза Десислава Атанасова.

11

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:14

Заседанието ще продължи до 17 ч.

Анна Христова

Сесията беше открита с изпълнението на националния и европейския химн. Както обичайно, народните представители от „Възраждане“ демонстративно седнаха по местата си при прозвучаването на „Одата на радостта“.Депутатите решиха, че ще работят до 17 ч. днес, тъй като в парламентарния контрол има над 70 въпроса към министри. С гласуване беше прието заседанието да се предава пряко по обществените радио и телевизия.Пленарния ден може да следите в прякото предаване на „Дневник“:

0

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:10

Въпрос за „Турски поток“ ядоса Борисов

Анна Христова

Въпрос на „Дневник“ кои са отговорните за нарушаването на процедурите и законите по избора на строител на газопровода „Турски поток“ ядоса лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и в отговор той намеси името на настоящия министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в проверявания от прокуратурата казус.Вместо да отговори по същество, Борисов, който по времето на строителството на съоръжението през 2019 г. беше министър-председател, заяви: „А излезе ли, че строителния в момента министър е бил в Москва и се е срещал с Бабаков и в кой хотел? Хайде питайте, нали разследвате?!“ Запитан той какво знае, продължи: „Не знам, но се съмнявам, че е бил. Когато го разследвате и установите, че не е бил, тогава ще питате мене“. Подробности по темата тук.

0

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:06

ГЕРБ запази мълчание дали ще подкрепи партньорите си срещу президента за службите

Анна Христова

В изявлението си пред медиите преди началото на пленарното заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избегна директен отговор на въпроса дали партията му ще подкрепи законови промени за ограничаване на правомощията на президента при назначаване шефовете на службите.Темата предизвика напрежение между държавния глава Румен Радев и коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, след като правителството поиска, а Радев отказа освобождаването на главния секретар на МВР. Впоследствие Петър Тодоров, който беше назначен за професионален ръководител на МВР от президента по време на служебното правителство, подаде сам оставка, а указът за освобождаването му още се чака.“Доколкото знам, казусът с главния секретар е решен. Мисля, че ще има нов главен секретар“, коментира лаконично днес Бойко Борисов. Той допълни, че другите въпроси и разговори с президента са ангажимент на „Продължаваме промяната“.

5

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:56

Бойко Борисов потвърди, че Алексей Петров е имал участие в съставянето на управлението

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов потвърди, че показно убитият в средата на август Алексей Петров е участвал в сформирането на сегашното управление.“Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избора и поне за важната законодателна рамка“, каза Борисов в кулоарите на парламента преди началото на заседанието. Той отказа подробности, но посочи, че са правени срещи с участието на бившата барета, впоследствие съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“: Срещи сме провеждали, той с тях, обратно, за да може някакво поне крехко доверие да си имамеБойко Борисов, лидер на ГЕРБ и бивш премиер Борисов отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Алексей Петров, но не изключи възможността това да е ставало в друг формат. Самият Петров заяви през юни, че би работил отново за службите за сигурност, ако получи покана.

Това е първо официално признание на политически лидер за роля на Алексей Петров при създаването на правителството.

Неофициални и непотвърдени твърдения за това имаше още докато течаха преговори за подкрепа на правителство на доскорошните най-големи опоненти ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Те се засилиха, след като на 25 април на лидерска среща между двете партии пред камери в парламента Борисов заяви: „С Кирил Петков „сме си простили“. Никой от двамата повече не коментира, но политици свързваха затоплянето на отношенията тъкмо с Петров. Приживе Петров също правеше намеци за участието си в срещи по въпроса, макар да заявяваше, че ролята му се надценява.Президентът Румен Радев използва темата в атаките си срещу кабинета, заявявайки, че българските граждани очакват отговори каква е „ролята на Петров в стъкмяването на управляващата коалиция“. Тогава премиерът Николай Денков и заместникът му Мария Габриел отрекоха всякакво участие на Петров при формирането на управленската формула. Днес от трибуната на парламента Денков отново отрече бившата барета, а впоследствие застраховател, да у присъствал на срещите за сформирането на изпълнителната власт.Какво каза Борисов и какво отговори премиерът Николай Денков вижте във видеото: Официална реакция на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за казаното от Борисов до момента няма. Кирил Петков днес не участва в заседанието на парламента.Единственият коментар дойде от Лена Бориславова минути след изказването на Борисов във „Фейсбук“. Ето какво написа Бориславова, която беше шеф на кабинета на Петков като премиер, впоследствие – депутат от „Продължаваме промяната“, а сега отговаря за подготовката на партията за местните избори:

142

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:20

Депутатите се връщат в старата нова сграда

Анна Христова

© Велко Ангелов

От днес Народното събрание отново ще заседава в сградата на бившия Партиен дом на Ларгото. Историческата сграда на площад „Народно събрание“ е затворена за ремонт, който се планира да продължи три години.Решението за преместването беше оповестено в края на миналата сесия и според председателя на парламента Росен Желязков е взето със съгласието на всички групи, с изключение на „Има такъв народ“.Депутатите вече са заседавали в сградата, построена през 50-те години на ХХ в. като седалище на Централния комитет на Българската комунистическа партия (БКП). Там премина последната сесия на доминирания от ГЕРБ 44-ти парламент от септември 2020 до март 2021 г. Партията на Слави Трифонов беше инициатор на връщането на депутатите на жълтите павета.Според ръководството на парламента сградата е значително по-удобна за народните представители. При предишното преместване сериозен проблем беше ограничаването на достъпа на медиите до депутатите. Сега управляващите уверяват, че този проблем ще бъде решен, но предстои да се види дали това наистина ще стане. !function(e,n,i,s){var d=“InfogramEmbeds“;var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,“script“,“infogram-async“,“https://infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js“);

9

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:10

Четири месеца за еврозаконите, бюджета и промените в конституцията

Анна Христова

© Велко Ангелов

Есенният парламентарен сезон, който ще продължи до Коледа, се очертава като много натоварен заради големият брой законопроекти, които трябва да бъдат приети без забавяне. Акцентите са: законодателните мерки, нужни за присъединяване на България към Шенген, включително реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поредицата от проектозакони, свързани с усвояването на средства по европейския План за възстановяване и устойчивост промените в конституцията, за които ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС имат съгласие държавният бюджет за 2024 г. Всичко навсякъде наведнъж: Депутатите започват с амбициозна програма и предизборни сметкиУправляващото мнозинство на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ даде заявка и за спешни промени в законовото устройство на спецслужбите, ограничаващи правомощията на президента при определяне на шефовете на служби.

0

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:05

Тонът на политическите декларации се очаква да е предизборно остър

Анна Христова

Очаква се тонът на взаимни обвинения да бъде изострен, тъй като почивният за депутатите месец август беше изпълнен с извънредни събития с политически отзвук – от протестите заради тежкия случай на домашно насилие в Стара Загора, през показното убийство на Алексей Петров до връщането на бившия хазартен бос Васил Божков в България и свидетелските му показания срещу експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.Проектът за седмична програма на депутатите предвижда да бъде гласувано и оттеглянето от парламента на бившия председател на Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Той беше принуден да се оттегли, след като в началото на август нарече жертви на домашно насилие к**ви.

3

Twitter
Facebook
LinkedIn

11:33

Достъпът на журналистите до депутатите очаквано е затруднен

Ралица Фичева

© Ралица Фичева Преместването на пленарните заседания в сградата на Партийния дом очаквано доведе до недоволство сред журналистите заради ограничения им контакт с депутатите. Достъпът до стаите на парламентарните групи е забранен и е поставена табела с надпис „Контролиран достъп“. След началото на заседанието от пресцентъра на Народното събрание пък поставиха ограничителни въжета пред вратите на пленарната зала, за да затруднят допълнително достъпа на журналистите до депутатите. © Ралица Фичева Междувременно във фоайето пред пленарната залата интернет достъпът е силно ограничен – сигналът е слаб, а безжична връзка няма. На възражения от страна на журналистите от пресцентъра отговориха, че това помещение не е предвидено да се ползва за постоянна работа, а само за записване на изявления по желание на депутатите. В същото време то е единственото, в което медиите могат да имат контакт с народните представители, тъй като работното помещение на журналистите е изолирано от пространствата, в които се движат законотворците. Това означава, че неформалното общуване между медиите и народните представители ще бъде силно ограничено и подложено на засилен контрол от страна на пресцентровете на политическите сили.

11:32

Николай Денков обяви, че не познава Алексей Петров и никога не е говорил с него

Татяна Димитрова

© Георги Кожухаров

Премиерът Николай Денков обяви по време на блиц контрола в Народното събрание, че не познава Алексей Петров и никога не е разговарял с него. Въпросът към него бе от Гроздан Караджов, бивш министър в кабинета „Петков“, а сега депутат от „Има такъв народ“. Той използва за повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от тази сутрин, че Петров е участвал при сглобяването на настоящото правителство.Денков обясни, че е виждал убития наскоро Алексей Петров два пъти при срещи, в които са участвали представители на четирите национално представени работодателски организации. Петров е създател и оглавяваше Съюза за стопанска инициатива.“Никога не съм чувал за срещи с Алексей Петров на когото и да било, преди да стане убийството, след това изтече такава информация (за участие в сформирането на кабинета – бел. авт.) в медиите“, допълни премиерът.Подчерта на два пъти, че е участвал във всички срещи, на които е обсъждана законодателната програма и управленската и „никога в никой от тези процеси името на Петров изобщо не е споменавано, камо ли да се е появявал“.Увери Караджов, че сутрин като се погледне в огледалото вижда себе си и съвестта си, а не както предположи депутатът „призрака на Петров като олицетворение на правителството „Денков“.

10:30

Заседанието продължава с блиц контрол

Анна Христова

© Георги Кожухаров

След декларациите за приоритетите на парламентарните групи заседанието продължава с блиц контрол на Министерския съвет.Първи пред депутатите отговарят премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Въпросът към тях, отправен от депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, е за действията на изпълнителната власт за присъединяване на България към Шенген.Заседанието ще продължи с редовен парламентарен контрол и е удължено до 17 ч. заради многото натрупани въпроси към министрите. Новините от контрола четете по-късно в „Дневник“.

10:22

„Има такъв народ“ към ГЕРБ: Вината за това управление е ваша

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Най-малката парламентарна група – на „Има такъв народ“, заяви, че сформираното управленско мнозинство е позорно, а вината за него е на ГЕРБ.“По-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали“, заяви от трибуната лидерът на групата Тошко Йорданов. По думите му основната вина е на най-голямата политическа сила в парламента:

„Вие знаете, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ са безгранично алчни, нагли и некадърни, и вие им дадохте да си играят с живота и бъдещето на българските граждани. И то съзнателно. Затова вие ще сте виновни за всичко което предстои.“

Йорданов акцентира и на преместването на парламента в сградата на някогашния Партиен дом, като подчерта, че партията му единствена се противопостави на това решение. По думите му ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП се чувстват добре в сградата, тъй като са наследници на бившите комунисти.В изказване от трибуната нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев също критикува управляващите и настоя правителството незабавно да подаде оставка.

10:02

БСП атакува управляващите за всички действия – от кабинета до промените в конституцията

Анна Христова

© Георги Кожухаров

В най-дългата реч от трибуната БСП обвини управляващото мнозинство в обслужване на задкулисието, правна немощ, отказ от реални действия за подкрепа на българските граждани и обслужване на лични интереси.“Днес Бойко Борисов потвърди думите на БСП отпреди месеци, че правителството е на задкулисието и не е движено от европейската перспектива на страната, а от лични интереси“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Обръщайки се многократно към гражданите, които гледат пряко заседанието, тя обвини управляващите в правна неграмотност, създала хаос в държавата, и като примери посочи множеството бързо приети и поправени законодателни текстове в закона срещу домашното насилие, в закона за пътищата и в Наказателния кодекс.Нинова заяви, че правителството не прави нищо за здравеопазването и образованието, че не е прекратило договора за доставки на газ с турската фирма „Боташ“. Допълни, че премиерът Николай Денков не изпълнява закона, според който до 1 септември правителството трябваше да определи минималната работна заплата за следващата година, а това засяга половин милион българи. Това е не просто застой, а регрес на държаватаКорнелия Нинова, лидер на БСП Лидерът на БСП заяви, че с предложенията си промени в конституцията мнозинството цели овладяване на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, посегателство върху института на служебния кабинет, промяна на националния празник и двойно гражданство на министрите. Те подчерта, че президентът Румен Радев е преял с власт и е злоупотребил с нея, но настоя да не се правят промени в основния закон заради него, тъй като се рискува да се разрушат устоите на правовия ред. Не премахвайте служебния кабинет от конституцията, запишете, че служебното правителство и неговите правомощия се утвърждават със закон, и измислете разумен закон, за да гарантирате дълголетие на принципите на правната държава, обърна се Нинова към управляващите.

09:51

ДПС поиска „ново начало“

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Време е за ново начало“ – с тези думи завърши декларацията си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че държавата се разминава с гражданите и перманентните протести са доказателство за това.Карадайъ определи промените в конституцията като един от най-важните въпроси пред Народното събрание и подчерта, че всяка промяна има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява живота на гражданите, и призова останалите партии за разум и отговорност в тези дебати, за да бъдат приети промените.От името на ДПС той настоя за спешно гласуване на законодателството, свързано с присъединяването на България към Шенген, като се започне с реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ):

„Обществото иска да сме част от европейския съюз и да живеем по неговите стандарти. Това е отговорност на всички, но най-вече на мнозинството.“

Сред приоритетите на партията повтори спиране на прогресивното обедняване, целенасочено използване на европейския ресурс, предвиден за България, качествено образование и здравеопазване, предвидима среда за бизнеса, съдебна реформа, гарантираща справедливостта.

09:41

„Възраждане“ обвини властта в разпад на държавността

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Лидерът на проруската националистическа формация „Възраждане“ Костадин Костадинов обвини управляващото мнозинство, че с действията е довело до пълен разпад на държавността в България.Костадинов заяви, че се отказва от традиционната политическа декларация и вместо това обяви, че днес в Гърция българин очаква екстрадицията си в САЩ, а българските власти отказват да му обърнат внимание. Лидерът на „Възраждане“ обясни, че става дума за Милан Димитров, който вече веднъж е получил решение за екстрадиция, обжалвал е и сега чака окончателно решение. По думите на Костадинов решението за изпращането му в САЩ е по твърдение, че е нарушавал американските санкции срещу Русия, и не е подкрепено от никакви декларации. Той направи аналогия със случая с Желяз Андреев преди няколко години и обяви, че тогава партията му е успяла да направи повече, макар да е била извън парламента: „Сега питаме директно министрите и отговорът е, че не ги интересува… Това е симптом за разпад на държавността.“Като симптоми на разпада той посочи още саморазправата с шофьора, убил дете в село Прилеп.

09:33

„Продължаваме промяната – Демократична България“ настоя за работа без влияние на изборите

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов призова депутатите да работят усилено по приоритетните законопроекти и да не позволяват на предстоящите местни избори в края на октомври да повлияят на решенията им и на качеството на законодателния процес.В декларацията от името на групата той посочи сред най-важните приоритети за новия сезон промяната в конституцията и акцентира на промяната на националния празник като един от въпросите, които трябва да носят обединение вместо разделение. Увери, че вече се работи по друг от приоритетите – приемането на държавния бюджет за следващата година.“Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес“, призова Атанасов.

09:18

ГЕРБ потвърди подкрепа за кабинета, но поиска от партньорите по-малко арогантност

Анна Христова

В декларация от името на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ, председателят ѝ Десислава Атанасова потвърди подкрепата за съставения кабинет, но предупреди, че му предстоят трудности и те трябва да бъдат посрещнати с внимание към позициите на партньорите в управлението.Тя напомни, че правителството е съставено с конкретни цели – спешни действия, свързани с Шенген, еврото и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, и призова фокусът да бъде върху тях.Атанасова акцентира, че не кадровите назначения на база партийна принадлежност са причината партията ѝ да подкрепи правителството и че това е било голям политически компромис.

„Поставили сме на заден план партийния интерес, но това не означава, че сме готови да приемаме безкритично всяко решение на правителството или на излъчилите го партии. Напротив, очакваме те също да оставят партийния си интерес на заден план“, предупреди тя.

Атанасова допълни, че ГЕРБ ще настоява партийната принадлежност да не е повод за назначение, а единствено компетентността.“Час по-скоро обществените усилия трябва да се насочат към позитивен дневен ред и час от това е да се опитаме да разберем различни гледни точки. Това изисква по-малко арогантност и чувство за непогрешимост“, каза Десислава Атанасова.

09:14

Заседанието ще продължи до 17 ч.

Анна Христова

Сесията беше открита с изпълнението на националния и европейския химн. Както обичайно, народните представители от „Възраждане“ демонстративно седнаха по местата си при прозвучаването на „Одата на радостта“.Депутатите решиха, че ще работят до 17 ч. днес, тъй като в парламентарния контрол има над 70 въпроса към министри. С гласуване беше прието заседанието да се предава пряко по обществените радио и телевизия.Пленарния ден може да следите в прякото предаване на „Дневник“:

09:10

Въпрос за „Турски поток“ ядоса Борисов

Анна Христова

Въпрос на „Дневник“ кои са отговорните за нарушаването на процедурите и законите по избора на строител на газопровода „Турски поток“ ядоса лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и в отговор той намеси името на настоящия министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в проверявания от прокуратурата казус.Вместо да отговори по същество, Борисов, който по времето на строителството на съоръжението през 2019 г. беше министър-председател, заяви: „А излезе ли, че строителния в момента министър е бил в Москва и се е срещал с Бабаков и в кой хотел? Хайде питайте, нали разследвате?!“ Запитан той какво знае, продължи: „Не знам, но се съмнявам, че е бил. Когато го разследвате и установите, че не е бил, тогава ще питате мене“. Подробности по темата тук.

09:06

ГЕРБ запази мълчание дали ще подкрепи партньорите си срещу президента за службите

Анна Христова

В изявлението си пред медиите преди началото на пленарното заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избегна директен отговор на въпроса дали партията му ще подкрепи законови промени за ограничаване на правомощията на президента при назначаване шефовете на службите.Темата предизвика напрежение между държавния глава Румен Радев и коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, след като правителството поиска, а Радев отказа освобождаването на главния секретар на МВР. Впоследствие Петър Тодоров, който беше назначен за професионален ръководител на МВР от президента по време на служебното правителство, подаде сам оставка, а указът за освобождаването му още се чака.“Доколкото знам, казусът с главния секретар е решен. Мисля, че ще има нов главен секретар“, коментира лаконично днес Бойко Борисов. Той допълни, че другите въпроси и разговори с президента са ангажимент на „Продължаваме промяната“.

08:56

Бойко Борисов потвърди, че Алексей Петров е имал участие в съставянето на управлението

Анна Христова

© Георги Кожухаров

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов потвърди, че показно убитият в средата на август Алексей Петров е участвал в сформирането на сегашното управление.“Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избора и поне за важната законодателна рамка“, каза Борисов в кулоарите на парламента преди началото на заседанието. Той отказа подробности, но посочи, че са правени срещи с участието на бившата барета, впоследствие съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“: Срещи сме провеждали, той с тях, обратно, за да може някакво поне крехко доверие да си имамеБойко Борисов, лидер на ГЕРБ и бивш премиер Борисов отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Алексей Петров, но не изключи възможността това да е ставало в друг формат. Самият Петров заяви през юни, че би работил отново за службите за сигурност, ако получи покана.

Това е първо официално признание на политически лидер за роля на Алексей Петров при създаването на правителството.

Неофициални и непотвърдени твърдения за това имаше още докато течаха преговори за подкрепа на правителство на доскорошните най-големи опоненти ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Те се засилиха, след като на 25 април на лидерска среща между двете партии пред камери в парламента Борисов заяви: „С Кирил Петков „сме си простили“. Никой от двамата повече не коментира, но политици свързваха затоплянето на отношенията тъкмо с Петров. Приживе Петров също правеше намеци за участието си в срещи по въпроса, макар да заявяваше, че ролята му се надценява.Президентът Румен Радев използва темата в атаките си срещу кабинета, заявявайки, че българските граждани очакват отговори каква е „ролята на Петров в стъкмяването на управляващата коалиция“. Тогава премиерът Николай Денков и заместникът му Мария Габриел отрекоха всякакво участие на Петров при формирането на управленската формула. Днес от трибуната на парламента Денков отново отрече бившата барета, а впоследствие застраховател, да у присъствал на срещите за сформирането на изпълнителната власт.Какво каза Борисов и какво отговори премиерът Николай Денков вижте във видеото: Официална реакция на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за казаното от Борисов до момента няма. Кирил Петков днес не участва в заседанието на парламента.Единственият коментар дойде от Лена Бориславова минути след изказването на Борисов във „Фейсбук“. Ето какво написа Бориславова, която беше шеф на кабинета на Петков като премиер, впоследствие – депутат от „Продължаваме промяната“, а сега отговаря за подготовката на партията за местните избори:

08:20

Депутатите се връщат в старата нова сграда

Анна Христова

© Велко Ангелов

От днес Народното събрание отново ще заседава в сградата на бившия Партиен дом на Ларгото. Историческата сграда на площад „Народно събрание“ е затворена за ремонт, който се планира да продължи три години.Решението за преместването беше оповестено в края на миналата сесия и според председателя на парламента Росен Желязков е взето със съгласието на всички групи, с изключение на „Има такъв народ“.Депутатите вече са заседавали в сградата, построена през 50-те години на ХХ в. като седалище на Централния комитет на Българската комунистическа партия (БКП). Там премина последната сесия на доминирания от ГЕРБ 44-ти парламент от септември 2020 до март 2021 г. Партията на Слави Трифонов беше инициатор на връщането на депутатите на жълтите павета.Според ръководството на парламента сградата е значително по-удобна за народните представители. При предишното преместване сериозен проблем беше ограничаването на достъпа на медиите до депутатите. Сега управляващите уверяват, че този проблем ще бъде решен, но предстои да се види дали това наистина ще стане. !function(e,n,i,s){var d=“InfogramEmbeds“;var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,“script“,“infogram-async“,“https://infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js“);

08:10

Четири месеца за еврозаконите, бюджета и промените в конституцията

Анна Христова

© Велко Ангелов

Есенният парламентарен сезон, който ще продължи до Коледа, се очертава като много натоварен заради големият брой законопроекти, които трябва да бъдат приети без забавяне. Акцентите са: законодателните мерки, нужни за присъединяване на България към Шенген, включително реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поредицата от проектозакони, свързани с усвояването на средства по европейския План за възстановяване и устойчивост промените в конституцията, за които ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС имат съгласие държавният бюджет за 2024 г. Всичко навсякъде наведнъж: Депутатите започват с амбициозна програма и предизборни сметкиУправляващото мнозинство на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ даде заявка и за спешни промени в законовото устройство на спецслужбите, ограничаващи правомощията на президента при определяне на шефовете на служби.

08:05

Тонът на политическите декларации се очаква да е предизборно остър

Анна Христова

Очаква се тонът на взаимни обвинения да бъде изострен, тъй като почивният за депутатите месец август беше изпълнен с извънредни събития с политически отзвук – от протестите заради тежкия случай на домашно насилие в Стара Загора, през показното убийство на Алексей Петров до връщането на бившия хазартен бос Васил Божков в България и свидетелските му показания срещу експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.Проектът за седмична програма на депутатите предвижда да бъде гласувано и оттеглянето от парламента на бившия председател на Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Той беше принуден да се оттегли, след като в началото на август нарече жертви на домашно насилие к**ви.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *