„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Магията на „Сините камъни” в Сливенския Балкан (ВИДЕО)

Заснеха ярка светлина в окото на урагана „Лий” (ВИДЕО)

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Магията на „Сините камъни” в Сливенския Балкан (ВИДЕО)

Тази неделя в рубриката „Дотам и обратно” Ники Василковски ни отвежда до природен парк „Сините камъни” в Сливенския балкан. Могъщите земни сили са изваяли безброй причудливи скали в Стара планина, които хората в годините са свързали с исторически събития и легенди.

Паркът е прорязан от десетки пътеки и седалкова въжена линия, с която човек бързо може да се издигне от 400 до почти 1000 метра надморска височина. Тръгваме обаче встрани от лифта към един скален феномен, превърнал се в символ на Сливен.

До Халката води добре отъпкана пътека, тъй като емблематичната за района скала е популярна дестинация за разходка. През по-голямата си част пътеката е по каменист терен и се провира под шарените сенки на дърветата. Само последните метри са наистина стръмни и изискват повече усилия. 30 минути изкачване и вече сме пред 8-метров исполин, в който зее огромна дупка с диаметър, колкото човек.

Няма как подобно причудливо образувание да не предизвика въображението на древните хора. Според едно предание тук е имало пристан на бурно море. Затова връзвали корабите за халката. Друга легенда твърди, че момиче и момче се залюбили, но нямало как да бъдат заедно. Ръка за ръка обаче те преминали през отвора и така любовта им станала възможна.

Сливенският Балкан е пословично известен с подобни интересно оформени скали. Наоколо те са десетки и за всяка има някаква загадъчна история. Парк „Сините камъни” привлича и с друго. От високата му част на юг се разкриват прелестни гледки към равнината.

„Дотам и обратно”: Алпийски рай в прегръдките на Пирин (ВИДЕО)

Качваме се до местността „Карандила” и телевизионната кула, чийто силует се вижда отдалеч. Мястото е достъпно както по пътеките, така и с автомобил.

Надморската височина там е 1050 метра. Достатъчно, за да различим съседните върхове – Малка Чаталка, Голяма Чаталка и Кутелка.

Докато южните склонове са сравнително голи и осеяни със скални форми, то другата страна е покрита със стара букова гора. Именно там е най-високата точка в източните масиви на Стара планина.

Към връх Българка също водят няколко леки пътеки. Една от тях тръгва от панорамния автомобилен път през гората и отнема около 15 минути. На заобленото било, на открито място встрани е изградена дървена площадка за любителите на пейзажи.

Назад в годините в района е лагерувала четата на революционера Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *