ДО 100% Е ДОСТИГНАЛА СМЪРТНОСТТА НА ПЧЕЛИТЕ В НЯКОИ РАЙОНИ НА БУРГАСКА ОБЛАСТ. В ПЛЕВЕНСКО, ВРАЧАНСКО И КЮСТЕНДИЛСКО СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА БЕЗПРИЧИННО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЧЕЛИ ОТ ЦЕЛИ КОШЕРИ

ДО 100% Е ДОСТИГНАЛА СМЪРТНОСТТА НА ПЧЕЛИТЕ В НЯКОИ РАЙОНИ НА БУРГАСКА ОБЛАСТ. В ПЛЕВЕНСКО, ВРАЧАНСКО И КЮСТЕНДИЛСКО СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА БЕЗПРИЧИННО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЧЕЛИ ОТ ЦЕЛИ КОШЕРИ

Пчелари от община Царево се събират на спешна среща заради високата смъртност при пчелните смейства, съобщиха от Черноморската община. Събранието ще се състои утре от 11:30 часа на площада пред местната администрация в Царево. В срещата ще се включат и пчелари от общините Малко Търново и Приморско. Очакват се и представители на Областната дирекция по земеделие, съобщава www.zonaburgas.bg
„Ще покажем кошери, както и умрели пчелни семейства. Ще искаме незабавна финансова помощ за възстановяване на загиналите пчелни семейства. Смъртността на една част от пчелините е достигнала до 100%.”, споделя Манол Тодоров, организатор на събитието.Според Айнщайн на хората им остават четири години живот, след като пчелите загинат, подобно пророчество е направила и баба Ванга.
В България вече се наблюдава безпричинно изчезване на цели пчелни семейства от кошерите. В края на есента и началото на зимата в Плевенско, Врачанско и Кюстендилско са регистрирани случаи на безпричинно изчезване на пчели от цели кошери, само за едно денонощие.
Измирането на пчелите е голям проблем от световен мащаб през последните 3-4 г. Феноменът е известен като Синдрома на празния кошер (CCD – Colony Collapse Disorder, обезлюдяване).ООН изрази загриженост във връзка с огромния спад на пчелните колонии заради продължаващото им измиране.
От няколко години този феномен се проявява и в Европа – в Испания, Гърция, Франция, Швейцария, Германия и др. Само в Северна Гърция през периода 2007-2008 г. са отпаднали от 45-65 % от пчелните семейства.
Преди години българската пророчица баба Ванга предсказва изчезването на пчелите като начало на катастрофа, която очаква хората: „Ще дойде ден, когато от лицето на земята ще изчезнат различни растения, зеленчуци – най-напред лукът, чесънът, пиперът. После ще изчезнат и пчелите, а млякото ще стане отровно”.Известен е цитатът на великия учен Алберт Айнщайн, който е казал, че след като пчелите изчезнат, на човечеството ще му остават не повече от 4 години живот.
„Синдромът на празния кошер” е регистриран за пръв път през зимата на 2006 г., когато милиони пчели в САЩ изчезнали без следа от своите кошери. Тогава са били засегнати над 1/3 от всички пчели. През пролетта на 2007 г. пчеларите в САЩ вече губят 45 % от колониите си, а днес на места загубите достигат 80 %. Потърпевши има и в Австралия, Бразилия, Канада, Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция, Италия. Във Великобритания вече се наблюдава над 25 % спад на пчелната популация.
Странното явление е анализирано в документалния филм „Мълчанието на пчелите”, който е първото по-задълбочено изследване и търсене на причините за тяхното изчезване. Интригуващият сюжет е намерил място и в някои популярни игрални филми като „Досиетата Х”, „Явлението”, в епизод от поредицата „От местопрестъплението – Лас Вегас” и отчасти в анимационния „История с пчели”.
Безследното изчезване на пчелите от пчелните семейства е наричано още „синдром на разрушената пчелна колония” или „колапс на пчелните семейства”. Засега обаче учените не са в състояние да посочат точните причини, предизвикващи мистериозното явление. Всъщност изчезването на пчелите е повече от загадъчно. В даден момент всички пчели работнички напускат кошерите и никога не се завръщат в тях, без да е известно къде отиват. В изоставения кошер, пълен с мед и прашец, остават само неизлюпените ларви и пчелата-майка. След време в него се настаняват други насекоми, които опустошават хранителните запаси и така пчелното семейство загива.
Сривът в добива на пчелен мед е най-малкият проблем, който може да бъде предизвикан от изчезването на пчелите. Добре известно е, че те са основен опрашител (полинатор) на около половината диви и културни растителни видове на планетата. От пчелите зависи опрашването на череши и вишни, ябълки и праскови, бадеми, краставици и тикви, ягоди, малини и къпини, аспержи и т.н. Ако пълното изчезване на пчелите се случи, няколко култури, важни за човека, биха изчезнали, в това число соята, памукът, някои ядки, гроздето, ябълките, слънчогледите.
Специалистите са изчислили, че за да се извърши изкуствено опрашване, ще са нужни над 155 млрд. долара годишно. Което е почти 10 % от общата стойност на световната земеделска продукция. Според френски и немски учени трябва да се добавят и още между 190 и 310 млрд. евро загуби, които ще се дължат на пропуснатите ползи и нарасналите цени на множество плодове и зеленчуци. По принцип земеделските култури, опрашвани от пчели, са по-скъпи. Затова захарната тръстика е относително евтина, а опрашваните от насекоми кафе и какао, както и 31 % от ядките и 23 % от плодовете, са сравнително скъпи. По-високата цена ще води и до занижена консумация на основни полезни храни, което ще има и дългосрочен отрицателен ефект върху здравето на хората.
По данни на американското министерство на земеделието 1/3 от храните, консумирани в света, се опрашват от насекомите, а 80 % от тях се опрашват от пчелите. За един ден всяка пчела извършва средно 12 полета от кошера до цветните източници на нектар, като през това време опрашва няколко хиляди цвята. Измирането на пчелите би довело до недостиг на някои храни, което пък ще доведе до миграции, насилие и дори войни. В Америка вече се отделят баснословни суми за научни изследвания, за да се реши този проблем, защото ако пчелите загинат, няма да има опрашване, няма да има добиви, а произведената продукция ще е с лошо качество, от което фермерите ще губят.
По данни на Съюза на българските пчелари системното намаляване на пчелните кошери у нас е факт. За периода 2007-2009 г. пчелните семейства в България са намалели с 94 хил. В Северозападна България българските пчелари отчитат загуби до 50 %.
Има различни хипотези за възможните причини, поради които настъпва толкова масово изчезване – от глобалното затопляне и ползването на пестициди, до масовото разпространение на ГМО и ефекта на безжичните мрежи, мощните радио-телевизионни излъчватели и мобилните комуникации. В този случай обаче пчелите би трябвало да загиват около или в близост до кошерите си. Има и предположения, че се касае за сериозни нарушения във вродената имунна защита при пчелите, т.е. нещо като СПИН.
Според Американската федерация на пчеларите синтетичните пестициди на основата на никотина са една от главните причините за изчезването на пчелите. Тези пестициди са невротоксини. Влиянието им върху насекомите се изразява в дезориентация и намаляване на имунната защита, което може да доведе до разпадане на пчелните колонии. През 1999 г. френското правителство забранява употребата на три такива пестицида и въпреки това смъртността при пчелите във Франция достига 60 %.
Генномодифицираните култури също са подозирани като причинител за изчезването на пчелите. Изследване на германския университет в Йена е показало, че поленът от генномодифицирана царевица отслабва имунната система на пчелите, което води до заразяването им с бактерии и паразити.
Екологичните замърсявания и киселинните дъждове са много вредни за пчелите. Според изследване на университета във Вирджиния ароматните молекули, произвеждани от цветята, се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч от вятъра, цветният мирис търпи химическа промяна. Ако допреди 200 години той е можел да се усети от пчелите на разстояние 1000-1200 м, днес тази дистанция е само 200-300 м.
Глобалното затопляне и климатичните промени също се отразяват. Свидетели сме на небивали суши и опустошителни дъждове. В някои части от света температурите стават много по-високи, а в други много по-ниски от обичайното. Пролетта идва по-рано, а цветовете прецъфтяват много по-бързо. Това оказва негативно влияние и върху качествата и хранителната стойност на полена, който събират пчелите.
Индустриалното земеделие също се отчита като негативно влияещ фактор. В големите държави има практика за отдаването под наем на пчелите с цел опрашване. В САЩ пчелите се използват за опрашване на над 1/3 от всички площи, които дават реколта за около 15 млрд. долара. Според цъфтежа на различните култури кошерите се местят от едно място на друго, като често пътуват хиляди километри, което води до постоянен стрес. Заради отглеждането на едни и същи монокултури на огромни площи поленът от тях не осигурява балансирана и здравословна храна на пчелите, което ги прави по-податливи на болести и отравяне с пестициди.
Някои учени твърдят, че изчезването на пчелите се дължи на различни болести и вируси, като вароатоза, нозематоза и паралитичният вирус IAPV.Нарасналата употреба на мобилни телефони
стои зад изчезването на пчелите и разпадането на пчелните кошери, твърдят учени. Тази теза става особено популярна след статия, публикувана в „Индипендънт”. Някои изследователи считат, че електромагнитните сигнали от мобилните телефони и клетки въздействат на естествения радар у насекомите, объркват ориентирането им в пространството и им пречат да намерят обратния път към дома. През 2006 г. университетът в Ландау, Германия, провежда опити за ефекта, който радиочестотите могат да окажат върху пчелите. По време на изследването се наблюдава разпадане на половината от колониите, към които имало прикрепена цифрова безжична телекомуникационна базова станция. В подобен опит индийски учени са установили, че електромагнитните излъчвания водят до значително намаляване на броя на яйцата, снесени от пчелата майка. Тази хипотеза обаче все още не е доказана със сигурност. Вероятно заради интересите на големите телекомуникационни компании и мобилни оператори.
Екип от американски учени, провел няколкогодишни сериозни изследвания, смята, че вероятният причинител на синдрома на изчезващия кошер е специфична двойна зараза. Резултатите от техните проучвания показват, че съчетанието между патогенен пчелен вирус и гъбно заболяване вероятно са в основата на изчезването на пчелите.
Според специалистите пчелите са барометър за влиянието на човешката дейност върху природата и за равновесието в околната среда. Пчелата милиарди години е живяла при едни условия, а сега те се променят драстично.ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *