ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДЪЛЖАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ, НО НИКОЯ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НЕ Е ПОДЛОЖЕНА НА СЪЩИЯ НАТИСК КАТО ГЪРЦИЯ

ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДЪЛЖАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ, НО НИКОЯ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НЕ Е ПОДЛОЖЕНА НА СЪЩИЯ НАТИСК КАТО ГЪРЦИЯ

Пак по гръцките въпроси…
Абе хора, защо си мислите, че ако на някой баланса му е отишъл дълбоко на червено, това значи непременно, че е взимал заеми неразумно и ги е харчил безотговорно? Ами може просто условията да не са му били изгодни, а заемите да са били необходими? Не казвам, че случаят непременно е такъв – но защо въобще не разглеждате тази възможност?
Освен това понякога наистина няма значение къде са парите, а само какво можеш да плащаш – ако изобщо. И освен това, хайде, ако говорим за кредитиране на частни лица, там нещата са простички: не може да си плати, взимаме му обезпечението. Ама при държавите е доста по-различно. Гърция не си е заложила островите, защо очаквате да е навита сега да си заложи бъдещето?
И впрочем, какво ще стане, ако банкерите решат да са толкова принципни и спрямо 18-те и половина трилиона долара на САЩ? Или спрямо почти 10-те трилиона на Великобритания, по над 5-те трилиона на Франция, почти трите трилиона на Япония, Китай (хайде, на фона на китайската икономика това изобщо не е страшно), Италия, Ирландия, двата и половина на Испания и Нидерландия, и кой ли още не – все с драстично по-големи дългове от Гърция. Дори и малка Португалия има 530 милиарда долара дълг на фона на 360-те милиарда на Гърция. И никоя от тези държави не е подложена на същия натиск и опити за ограничение на разходите.Стефан Янков
Колаж: Матей Димов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *