Държавата е безсилна пред свързана с Христо Ковачки фирма: Плаща на засегнатите от „дейността“ ѝ сметки за ток

Държавата е безсилна пред свързана с Христо Ковачки фирма:  Плаща на засегнатите от "дейността" ѝ сметки за ток - 1

Държавата е безсилна пред свързана с Христо Ковачки фирма: Плаща на засегнатите от „дейността“ ѝ сметки за ток

Дългогодишните проблеми с частната „Топлофикация-Габрово“ ЕАД и постоянните аварии, които оставят града на студено през зимата, събраха на специален брифинг трима министри и кмета на Габрово. Оказва се, че държавата е безсилна пред свързаната с Христо Ковачки топлоцентрала и единственото, което може да направи, е да компенсира габровци с пари от бюджета, за да се отопляват на ток. А тази компенсация се обявява само два месеца и половина преди местните избори в България, съобщи economic.bg.

Силно регулирано дружество (от КЕВР) не изпълнява от години ангажиментите си по договор, но вместо регулаторите и държавата да се намесят и да принудят частния собственик да го прави, бюджетът ще плаща директно (не през социалната система) на физически лица с парите на граждани от други градове.

По време на днешния брифинг, на който освен кметът Таня Христова присъстваха и финансовият министър Асен Василев, енергийният Румен Радев и на околната среда Юлиан Попов, стана ясно, че хората от години се оплакват от лошата работа на дружеството, което освен това замърсява и въздуха в града. А освен това работата ѝ през следващия отоплителен сезон е под въпрос, а най-после се заговори и за отнемане на лиценза ѝ.

Христова обясни, че през изминалата зима гражданите на града на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии. Според нея въпреки множеството проверки и глоби, не е имало промяна в поведението на местното дружество.

Това се изтъква като причина държавата да подпомогне с 1.3 – 1.5 млн. лв. физическите лица за покриване на сметките за ток. Сумата ще се предостави на общината за предстоящия зимен сезон и тя ще ги разпределя към 4009-те абонати на дружеството.

Парите ще дойдат от „буфери“ в бюджета, които са заделени за такива непредвидени разходи, обясни Василев на въпрос от Economic.bg. Такъв „буфер“ например ще са парите, заделени за бедствия и аварии.

По повод това, че подобни проблеми има и в други градове в страната енергийният министър Румен Радев каза, че те са обект на постоянна проверка.

„В случая с „Топлофикация-Габрово“ има казус, защото там явно и за оператора, няма да адресирам имена и така нататък, но в един момент е превъртян зарът и фактически интерес към продължаване експлоатация на съоръжение и респективно поддържане на съоръжение явно липсва”, каза енергийният министър.

Справка в Търговския регистър показва, че „Топлофикация-Габрово“ официално е собственост на кипърската офшорна компания „Дарклет Лимитид“. Дружеството обаче се счита за свързано с бизнесмена Христо Ковачки, който чрез своята фирма „Топгруп“ ЕООД го приватизира преди близо 20 години. Оттогава досега собствеността беше прехвърлена няколко пъти, като в някои случаи се използваха офшорни компании.

Василев също определи мярката като „извънредна“, тъй като „сме в навечерието на отоплителния сезон“. Той е категоричен, че е поел ангажимент, ако има и други такива случаи, които налагат затваряне на инсталации, Министерство на финансите да осигури необходимия ресурс, за да може да се мине през текущия зимен сезон и гражданите да имат време да си направят прехода към друг тип алтернативно отопление.

Всъщност КЕВР вече има доклад от март 2023 г., свързан с извършена проверка заради честите спирания на топлоподаването. В него са констатирани честите прекъсвания и влошеното качество на топлоснабдяването, които са в резултат на настъпили аварии в генериращите мощности и топлопреносната мрежа.

Изводът на регулатора тогава е, че тези проблеми могат да се решат „чрез инвестиране в топлоизточника, обновяване на топлопреносната мрежа и подмяна на остарели абонатни станции“. В същото време е установено, че в бизнес плана на дружеството дори не са планирани инвестиции за 2022 г. и логично не са правени такива.

Все пак топлофикацията има действащ лиценз, издаден от КЕВР, определени са му регулаторни цени за отоплителния сезон 01.11.2022 г. – 20.01.2023 г., без да е направило впечатление, че няма планирани инвестиции за справяне с тези проблеми, които според кмета на Габрово са от години а не само от предния отоплителен сезон.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *