Държавата с ясни мерки за превенция на престъпността

Държавата с ясни мерки за превенция на престъпността

Кабинетът ще поиска оставката на главния секретар на МВР
По-ефективна превенция на тежките криминални престъпления, по-активни действия за разкриването им и по-добра координация между МВР и службите за сигурност. За това настоя премиерът акад. Николай Денков днес на съвещание във връзка с тежките криминални престъпления в страната. В него участваха заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, представители на МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба „Военно разузнаване“.
Акад. Денков разкритикува липсата на достатъчен контрол, добра организация и адекватни действия в борбата срещу престъпността, за опазване на обществения ред, сигурността, живота и здравето на гражданите и служителите на МВР. Това има пряка връзка със смъртта на шестима полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения през последните 11 месеца. Освен това липсва  координация между МВР и службите за сигурност. Във връзка с това премиерът ще поиска още на следващото заседание на Министерския съвет кабинетът да вземе решение да предложи на президента да освободи главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.
Премиерът раздели убийствата през последните месеци на два вида. „Едните са в резултат на домашно насилие или неуредени финансови отношения. Това е проблем, с който се опитваме да се справим. Затова има и промени в законите, и изисквания да се ускорят производствата по тези случаи“, посочи акад. Денков. Вторият вид са няколко убийства и опити за убийства, свързани със сенчестите среди от миналите десетилетия. Двата типа случаи не бива да се смесват.
„Сериозен проблем са опитите на част от политическите сили да използват всяко тежко престъпление, за да нагнетяват обстановката и да дестабилизират ситуацията в страната“, заяви министър-председателят. Той е категоричен, че държавата трябва да отговори с още по-ефективна работа за предотвратяване на криминалните престъпления и за разкриване на вече извършените.
„В страната няма гангстерска война“, подчерта министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Според МВР и службите за сигурност не са установени данни за връзка между различните убийства. Опитите те да бъдат свързани са спекулация. Разследват се много различни версии за мотивите за разстрела на Алексей Петров.
МВР и службите за сигурност ще работят в синхрон помежду си и с прокуратурата. Преди няколко дни е създаден координационен механизъм между МВР и прокуратурата относно наркотрафика и миграцията. Този механизъм ще се разшири с престъпленията против личността и корупционните практики, като в него се включат ДАНС и КПКОНПИ. Ще бъдат проверявани сигнали за действия или бездействия, както и за „чадъри“ – търговия с влияние и корупция, възпрепятстващи възможността за разкриване на престъпления.
Ще се активизира в пълен обем оперативната работа на всички институции и служби за събиране на изпреварваща информация с цел превенция на тежки криминални престъпления. Ще бъдат предприети и необходимите дейности по проактивна профилактика и работа с лицата, които влияят на средата за сигурност.
Съвместно с прокуратурата ще се прегледат лицата с две или повече висящи досъдебни производства с цел по-бързо внасяне на обвинителни актове в съда. Тази практика е прилагана успешно за превенция на телефонни измами и на кражби на автомобили.
 
 
 

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *