Д-р Александър Симидчиев: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР?

Д-р Александър Симидчиев: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР? - 1

Д-р Александър Симидчиев: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР?

От есента антибиотиците ще се предписват само с електронна рецепта.Така здравните власти се надяват, че ще се пресече безконтролната им употреба. В същото време заради острия недостиг на някои медикаменти през последните седмици, председателят на комисията по здравеопазване в парламента сигнализира ДАНС и МВР, които да проверят фирмите.

„Здравната комисия ангажира министъра на здравеопазването ежеседмично да изпраща справка за липсващи медикаменти.

Има три медикамента, които липсват в момента, осем са поставени в забранителен за износ списък, защото част от липсите се дължат на това, че лекарства, които са с относително ниска цена в България и по-висока цена в чужбина, се изнасят за сметка на нуждите на българските граждани“. Това заяви в ефира на „Събуди се“ д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ. По думите му това се прави с цел по-голяма печалба.

Той допълни, че два от трите липсващи медикамента са инсулини, един е мултиензимен препарат.

„Те са част от лечебната схема на хора със сериозни заболявания. Специално за диабета, това е заболяване, което ако не се лекува систематично, води до колебания на кръвната захар, които са вредни за организма в дългосрочен план“, посочи още Александър Симидчиев.

„Проблемът е, че тези медикаменти влизат в България на по-ниска цена, отколкото в някои от западните държави, и тогава някой недобросъвестен може да ги изнесе и да ги продаде на по-висока цена“, коментира още той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *