Д-р Васил Костадинов, управител на лаборатория „ЛИНА”: Длъжни сме да подадем ръка на младите медици

Д-р Васил Костадинов, управител на лаборатория „ЛИНА”: Длъжни сме да подадем ръка на младите медици

Д-р Васил Костадинов е специалист по клинична лаборатория и мениджмънт в здравеопазването, член на Управителния съвет на мениджърите в здравеопазването в България. Д-р Костадинов завършва ВМИ – Варна ( дн. МУ “ Проф. д-р Параскев Стоянов) през 1991г. Той e управител на най-голямата Медико-диагностична лаборатория в област Бургас – „ЛИНА”. Интервю за в. Черноморски фар.Д-р Костадинов, отдавна се коментира темата за недостига на лекари и медицински специалисти. Явно в лаборатория „ЛИНА“ вече се и действа. Ще разкажете ли повече за инициативата Ви за привличане и задържане на тези така нужни ни кадри тук, в България?
Всъщност, медицински специалисти, както ги наричате, са: медицински сестри, акушерки, лаборанти, санитарни инспектори, фелдшери, рехабилитатори, както и лекари. Те не са малко, но са неравномерно разпределени, като тенденцията е да са в градовете с университети и университетски болници, където се съсредоточава медицинската дейност в България. Целта на лаборатория „ЛИНА” винаги е била да се развива медицина и в частност лабораторна на територията на Бургаска област, която да е адекватна и да съответства на нуждите на пациентите в лечебните заведения. Разбира се, че без подготвен и мотивиран персонал това е невъзможно.
Оказа се, че дори и с въвеждането на автоматизирани интегрирани лабораторни системи, които извършват огромен брой и видове анализи едновременно, не е възможно без хора, на които можеш да разчиташ и да си сигурен, че няма да те подведат. За разлика от машините и апаратурата, хората, които работят при нас, са живи същества, които имат свои мисли, чувства, грижи и наред с това се налага да се грижат и за пациентите ни. Сами разбирате сложността на въпроса. Лабораторните специалисти са важни, така както и всички, свързани с нашия труд.
За да се работи спокойно и без сътресения, решихме, че е по-добре да създадем приемственост по отношение на обучението на кадрите и работата в лабораторията. Така младите учащи и новозавършили лаборанти ще имат възможност да се обучават и работят, като след назначението им няма да се налага да започват отначало. Те ще имат нужната сигурност и спокойствие и няма да са подложени на първоначалния стрес от новото работно място.Предлагате стипендия за следващите медицина, стаж, специализация и работа в Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА”. Как Ви хрумна идеята за тази програма?
Именно предлагането на договор, свързан с подпомагането на студентите и специализантите, е нещото, което би довело до взаимност и сигурност между колегите и лечебното заведение. Идеята ни е, че студентът, а след това завършил специалист, ще бъде с гарантирана от лабораторията стипендия и съответно заплата. Точно това би стимулирало младите хора да учат и да се занимават с професията.Няма ли да Ви излязат „солено“ тези стимули или предимствата ще са много повече?
Ако става въпрос за средствата, които сме решили да отделим, бих казал, че отдавна живеем в един материален свят и за разлика от времената от моето детство и юношество, сега нещата са поставени в други рамки. Не мисля обаче, че човешкото здраве има цена или може да бъде претеглено. В този смисъл ние сме длъжни да търсим решения, които би трябвало да са съобразени и със средствата, но да инвестираш в обучението на младите медици и да им подадеш ръка е задължително.Имате ли представа дали този модел се прилага и другаде у нас? Бихте ли подканили Ваши колеги да излязат с подобни кампании?
Да, прилага се и не е нещо ново, но е доста позабравено. По мое време имаше военни стипендианти, като договорите им бяха доста ангажиращи, но те имаха и привилегии, които им даваха по-големи шансове от нас – обикновените студенти.
Всъщност, това е политика и на доста общини в България, като община Бургас, както всички знаете, е една от тях. Болници и други лечебни заведения също имат специфична политика, свързана с подбора и обучението на персонал.Има ли вече интерес от страна на младите колеги към програмата?
Да, макар съвсем отскоро да е започнала и все още да не сме уточнили докрай детайлите. Неочаквано дори и за нас има интерес и се надяваме да се наложи, като модел на работа и традиция.Колко лаборанти и лекари – специалисти работят при Вас?
Над 100 души, като повечето ги познавам по име и сме приятели.
Трябва ли, според Вас, да се направи нещо за стимулиране на младите медицински кадри и на държавно ниво, и какво?
Разбира се, това е проблем, който никой не може да реши с магическа пръчка. Все пак не живеем в Швейцария и на всички ни е ясно, че няма как да спрем децата ни да живеят и работят на места, където условията са по-различни. Но мисля, че наше задължение е да не даваме повод на тези, които искат да учат и работят тук, да се отказват от професията лекар и медицински лаборант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *