Д-р Илия Илиев: Страхът е травмираща емоция за Борисов

Д-р Илия Илиев: Страхът е травмираща емоция за Борисов

Страхът е травмираща емоция и Бойко Борисов говори преди всичко под нейното въздействие.
До този извод стигнах, след като наблюдавах поведението му и това на депутатите му днес в Народното събрание. Той самият преди време каза: ние с Цецо вече трябва да се занимаваме само с политика, защото на толкова хора направихме лоши работи, че имат да си връщат. Страхът е лош съветник и очите му са големи. Затова Бойко Борисов действа като мажоретка. Някой му казва нещо – дали това е президентът или някое посолство няма значение и той им отреагирва с първосигнални приказки или действия. Направо е поразително за политик – този човек лъже на ден по два, понякога и по три пъти, защото, пак ще повторя, страхът е лош съветник.
Така че, когато се появи страха човек е способен на всякакви психически отклонения. Всичко, което прави, е продиктувано от него. Оттам идват неговите лъжи и наглост, защото днес си представя една опасност, а утре – друга. Затова поведението му се мени непрекъснато. Това, което се случва днес и вчера, показа степента на политическо нищожество, което представляват Борисов и ГЕРБ.
Хората не са глупави и го усещат, те нямат нагласи, че Борисов е панацея за България. Но когато им се зададе въпросът кого харесват повече, актуалната омраза към БСП, заради стратегическия им съюз с ДПС, е надделяваща. Затова, когато няма какво друго да предпочетат, те сочат ГЕРБ. Освен това за партията на Борисов работят ударно известни социологически агенции, а и знайни и незнайни пиарстващи субекти. Вдясно няма нищо за избор, затова и хората са принудени да избират от това, което им се предлага.
Проблемът за нас, българите е, че нямаме избор.
Оракулите на т. нар. българския политически процес поне засега няма да позволят появата на ново алтернативно дясно или ляво. За съжаление, ние не сме Унгария, където етническия състав е от унгарци и малко цигани. В България има и граждани с мюсюлманско вероизповедание или както им казват простонародно – турци. Те винаги се използват за изнудване с предупреждението: ами, ще направим косовски вариант… ами, ще се разбунтуваме… Защото сценаристите знаят, че това може да стане реалност, че в Косово се мобилизираха от нищото и си направиха държава. Знаят и за различията в Турция…
Освен това, близо до границата ни, в Украйна, се води гражданска война и тя може да прерасне в нещо по-голямо. Новите санкции срещу Русия ще уязвят най-вероятно европейската и руската икономики, но ще засегнат и световната икономика. Уплашеният човек, за който говорим, в такава ситуация търси някой по-силен, за да го защити. Така той става податлив да изпълнява задачи, които му се поставят било от американското посолство, било от Брюксел, било от президента, защото паниката го е довела до това състояние. Не е истина как този, политик по самовнушение, постоянно ни баламосва и ни прави на маймуни.
Според мен, Борисов отдавна мина мярката на приличието и трябва да бъде лишен от публичност. Но… медиите са в ръцете на хора като майката на Делян Пеевски и други, които са послушни на депесарския кръг. И понеже се разбраха по редица въпроси, тези медии ще продължат „отразяването“ по същия начин, както беше по време на управлението на ГЕРБ, докато не им изкомандват американците нещо друго.
Тук има и още един страх в Бойко Борисов и депутатите му – от това, че ей сега ще хвърлят властта в ръцете на ГЕРБ. Ами те не знаят какво ще правят с нея, с КТБ, с цените на тока, с терора на големите търговски вериги… Тогава, очаквам го, вече ще излязат на протест и други хора, не само онези познати, дежурни протестъри от миналото лято, апропо, в голямата си част, стимулирани от ГЕРБ. Ще наскачат нестимулирани… Така че този път Бойко Борисов направо ще го изхарчат, ако дойде на власт.
Но аз много се съмнявам, че той ще бъде начело на поредното управление на страната. Не го вярвам, въпреки социологическите проучвания, които му отреждат достатъчно гласове и рейтинг. Най-вероятно ще се направи маскираща коалиция със съвсем други хора, друг човек ще сложат министър-председател и разбира се, мнозинството на ГЕРБ ще бъде използвано, с ДПС вероятно. /БГНЕСД-р Илия Илиев, специалист по политическа психология
Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *