Д-Р ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: КОРУПЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВА, А НЕ ДА СЕ ЦЕНТРАЛИЗИРА!

Д-Р ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: КОРУПЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВА, А НЕ ДА СЕ ЦЕНТРАЛИЗИРА!

Цикличността на събитията през 2013 г., 2014 г. и 2015 г. в здравеопазването е резултат от лошите решения, вземани през последните години и най-вече решението за въвеждане на фиксирани бюджети на болниците.
Това е механизъм за финансиране на структури, при който парите никога не стигат, а при подобни обстоятелства пациентите са изправени пред предизвикателството да търсят болница с неизчерпан лимит.
Недоволството, което породи сливането на лечебните заведение, е логично следствие от поведението на здравния министър д-р Петър Москов. Като основание той посочи оптимизирането на администрацията, но точно тя извършва управленската, финансова и статистическа дейност. Как тогава без нея едно лечебно заведение изобщо би могло да съществува? Това е абсурдно!
Министърът обяви, че деветте болници в карето около Александровска болница ще бъдат обслужвани от близо 70 души, а към момента тяхната администрация наброява 503 човека. В този случай намаляването на административния персонал не само е рязко, но ще доведе и до невъзможност за обслужване на дейности, защото точни тези хора създават платформата за медицинската дейност. Освен това, по време на заседанието на Комисията по здравеопазване, д-р Москов каза, че не е мислил по въпроса какво ще правят 400-те човека, които ще уволни. Очевидно здравният министър е спрял да мисли по много въпроси, защото няма отговор на нито един от зададените. Той демонстрира неяснота по всеки един казус, не може да каже нищо и за разделянето на здравния пакет. Обяснява, че ще има яснота до края на годината, но всъщност не знае какво прави.
Твърдението на уволнения директор на болница „Св. Иван Рилски“, д-р Дечо Дечев, че гражданското дружество няма да носи никаква отговорност, е вярно. Факт е, че гражданските дружества не представляват юридически лица и всички техни задължения, включително и негативите, ще бъдат за сметка на съставните дружества или 9-те болници. Например, ако доставчик на лекарства блокира сметките на дружеството, защото не му е платено, това ще спре дейността на всички болници. Това ще се отрази пагубно и на пациентите, и на структурите.
Що се отнася до изказването на здравния министър, че не дължи отговор на никого за смяната на д-р Дечев, това е абсурд! Публичните лица, особено облечените в управленска власт, дължат обяснение за всяко едно решение, което вземат. Най-вече, когато те са на наш гръб и за наша сметка. А когато д-р Москов прави неблагоприятни за структурите неща, той не просто дължи обяснение, а отговорност, която знаем как се поема.
Недоволството от сливането на многопрофилни болници с онко- и психодиспансери вдигна на протест лекари от цялата страна. Видяхме, че едни от най-активните протестиращи бяха в Благоевград.
В случая, изключително неприятно впечатление прави това, че д-р Москов е решил да се разпорежда с чужда собственост, защото принципал на онкологичният диспансер в Благоевград е общината. Лечебните заведения, които здравният министър иска да обедни, са с различни типове дейности и ако това се случи, те взаимно ще се унищожават и ще си пречат в една обща структура. Това буди притеснение не само сред лекарите, но и сред пациентите, защото те вече не получават необходимата грижа и помощ. А нещата опират до живота им.
Д-р Москов мотивира решението си с желанието пациентите да получават комплексни грижи. Онкологичен център обаче е създаден точно за комплексно обслужване и този тип лечение не може да бъде извършено в многопрофилна болница. Това е факт, ясен от години, но може би само за министърът все още не си го е изяснил. Има още нещо – той твърди, че по този начин ще съкрати административните разходи. В същото време онкологичният център в Пловдив има само 12 души административен персонал. При тази бройка няма как да се правят каквито и да било съкращения.
Идеята на здравния министър да поеме контрола над обществените поръчки за лекарства в болниците показва неговото желание да контролира всичко. Това, което ще извърши този човек, очевидно е централизация на корупцията. Смятам така, защото отнемайки правомощия от всички в системата и подчинявайки всичко на собствените си приумици, д-р Москов ще постигне точно това и аз прогнозирам, че системата ще го изхвърли. Най-малкото той няма да остане с добро име в здравеопазването, защото нещата, които вече направи, създават опасност за всички – и за лекарите, и за пациентите, и за болниците.
И отблокираните 15 млн. лв. за болниците от резерва на НЗОК няма да стигнат доникъде. Трябва да знаете, че резервът на НЗОК е почти изчерпан. Това е знак, че системата ще се изчерпи и като ресурс, и като възможности за управление още в средата на годината. Най-вероятно през септември ще наблюдаваме същото, което и през миналата година. Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, създател и първи директор на НЗОК, лидер на коалиция „Десните“Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *