Д-р Юлиян Караджов: Политиците и полицаите трябва да се държат настрана от проблемите с тестовете за алкохол и наркотици

Д-р Юлиян Караджов: Политиците и полицаите трябва да се държат настрана от проблемите с тестовете за алкохол и наркотици - 1

Д-р Юлиян Караджов: Политиците и полицаите трябва да се държат настрана от проблемите с тестовете за алкохол и наркотици

Възникват множество проблеми с тестовете за алкохол и наркотици. Хапчето за глава може да отчете морфин в кръвта, а полевите тестове често дават и други грешки.

„Трябва да се демонстрира, че се прави нещо. От политическа гледна точка, това е достатъчно. Не ги интересува какво ще покаже тестът. Аз не карам, защото взимам лекарство, което ще отчете метамфетамин. Това не е онзи метамфетамин, но машината няма да отчете това. Ибупрофенът може да бъде отчетен като канабис“, каза експертът по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той обясни, че кръвният тест има по-малко проблеми, но има и по-голяма тежест. Хапчето за глава може да отчете кодеин в кръвта, но експертът смята, че без него шофьорът е по-опасен. Според него решението е просто.

„Да се изхвърлят всички политици и полицаи от обсъждането на проблема и да се вкарат експерти. В САЩ, когато се обсъжда проблем с наркотици, конгресът не го обсъжда помежду си. Те наемат експерти, които дават препоръки. След това политиците го гласуват или не го гласуват. Би ми се искало това да започне да се случва в България“, сподели д-р Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че винаги става дума за компромис и, за съжаление, е свързан с пари. Той отново даде пример със САЩ, тъй като там се сменя стандартът през 3 месеца, защото машината започва да прави грешки.

„Първо, трябва да се види защо в други западни страни са ги решили тези промени. Ние няма да открием топлата вода. Разговорът трябва да е технически, без политика в него“, категоричен е експертът по наркотични вещества.

„Алкохолните тестова са относителни точни, те не дават толкова грешки. За наркотиците – има сложен аспект. Хората започват да използват синтетики, защото те не се хващат от тестовете. Вчера видях снимка, на която се виждаше човек, който кара с балон в уста и диша райски газ. Него тестът не може да го спре. Райският газ унищожава витаминът Б12 и нервната система умира. Сегашното поколение се държат като животни“, допълни той.

Гостът сподели, че ще бъде много трудно да се направи списък от лекарства, които дават грешна индикация за наркотици в кръвта. Д-р Караджов разясни, че подобни изследвания се правят от производителите, които показват 20 вещества и няма да е в тяхна полза да покаже всичките останали грешки.

В края на разговора експертът каза, че по груби сметки полевите тестове дават грешен резултат в 50 %от случаите.

„В повечето случаи полевият тест е ненужен, но от политическа гледна точка е нужен, за да може политиците и депутатите да казват, че правят нещо“, категоричен е д-р Юлиян Караджов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *