Евгений Мосинов: От коалицията – БСП поема негативите, а ДПС – позитивите

Евгений Мосинов: От коалицията – БСП поема негативите, а ДПС – позитивите

Председателят на ОбС на БСП – Бургас Евгений Мосинов е категоричен, че няма скандал между социалистите, а по-скоро видими противоречия. „В последните дни си мисля за обвързаността ни с ДПС. Ние поемаме негативите, а те – позитивите. В средите на БСП има критичност към такава коалиция, а и към кабинета „Орешарски”. Правителството трябва да говори повече”, заяви юристът пред БНР.
Според Евгений Мосинов, от вчера БСП са излезли от състоянието на стрес от последните седмици и са поели инициативата. Той е на мнение, че задължителното гласуване в някаква степен ще ограничи контролирания вот. Като основна причина за загубата на евроизборите пък Мосинов посочи факта, че не са успели да активизират твърдия си електорат. „Много хора ме срещаха и ми казаха: „Аз не гласувах сега, защото вече се живее по-спокойно, по-добре, по-нормално. На парламентарните избори обаче, ще гласувам за БСП”, обясни Мосинов.
Лидерът на бургаските социалисти е на мнение, че вотът на недоверие към кабинета „Орешарски” трябва да бъде гласуван и отхвърлен. Едва след това, правителството може да подаде своята оставка. Според Евгений Мосинов месец октомври е подходящ да предсрочни парламентарни избори. Той обаче е на мнение, че задължителното гласуване е крайност. „Българинът не обича задължителните неща. Ако предположим, че на първия вот хората ще отидат до урните, защото ще е нещо ново, то в последствие ще дойде отегчението, разочарованието, случайното гласуване, вотът напук. С купения и контролиран вот, в много общини имаше 70% избирателна активност. Ако вдигнем този процент до 90 – мислите ли, че ще е от голямо значение? Някои партии, включително ГЕРБ, се уплашиха от задължителното гласуване”, каза Мосинов. Той допълни, че задължителният вот може да се въведе чрез промяна на изборния кодекс, а не непременно на Конституцията.
Евгений Мосинов коментира и резултатите от евровота в Бургас. Според него, преди изборите, очакванията са били социалистите да вземат на местно ниво между 8 и 10%. Те обаче са стигнали до 15%. „Това, разбира се, не ме удовлетворява. Но, само допреди 2-3 години ние бяхме3-а, а дори и 4-а политическа сила в града. Сега вече сме категорично 2-и. Постигнахме този резултат при 30% избирателна активност, колкото и през 2011 г. – при 70%. И това при положение, че Бургас е крепост на ГЕРБ, което обаче не значи, че и те нямат проблеми или, че управляват добре Бургас. Ние провеждаме традиционна кампания, а Бареков например дойде, опъне сцената и купон. Явно това се харесва”, обясни Мосинов. Той също така изказа мнение, че в Бургас има голям потенциал за гласуване срещу ГЕРБ, като даде за пример комплекса, в който живее кметът Димитър Николов – Лазур, където БСП има гласове почти колкото своя опонент.
Евгений Мосинов отрече да има проблеми между местната структура на БСП и централното управление. Той припомни, че кабинетът „Орешарски” е помогнал на Бургас, като е осигурил финансиране за ремонт на храма „Св. Св. Кирил и Методий”, за „Арена Бургас”, както и е подпомогнал разкриването на медицински факултет в града. „Това, за съжаление, като че остана неразбрано от бургазлии. Кметството сякаш си приписа всички заслуги. А и ние сме безкритични. Бургазлии не как ще изглежда пл. „Тройката” – сега там ще се жълтее едно петънце”, коментира социалистът.
Според Евгений Мосинов, на предстоящия във вторник пленум на БСП, основният въпрос ще бъде: „А сега накъде?”. „Ясно е, че отиваме на предсрочни избори. Може би, защото сме прозрачни, последните 2 седмици се говори само за нас. Ние обичаме да коментираме проблемите си навън, докато при ГЕРБ не е така. Те нямат свобода. Не могат да се явят никъде, без да получат разрешение”, коментира Мосинов. Той допълни, че според него Станишев ще остане лидер на БСП, като това би било правилното решение.
източник: е-Burgas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *