Европа върви към нови по-революционни цели за опаковките

Европа върви към нови по-революционни цели за опаковките

Европа върви към нови по-революционни цели за опаковките

Eвропа върви към нови по-революционни цели за опаковките. От 2030 г. всички опаковки, които се пускат на пазара на ЕС ще трябва да са за многократна употреба или да са рециклируеми. Това предвиждат нови изменения в регламент на Европейския парламент и на Съвета. Главната цел на регламента е фокусирана в сектора на пластмасите и е свързана с изискванията за рециклирано съдържание и забрана на определени видове опаковки.

Според съществуващите правила всяка страна трябва да успее да изпълни амбициозните екологични цели до 2025 г. и да рециклира 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и всяка нова бутилка да съдържа 25% материал от рециклирана пластмаса.

До 2030 г. трябва да рециклираме 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и всяка нова бутилка да съдържа 30% рециклирана пластмаса. Тези условия са трудно изпълними за 2030 г., да не говорим за 2025 г., което е буквално утре.

„Така след забраната за употреба на пластмасови сламки, чашки и чинии за многократна употреба, ще бъдат обхванати и други продукти. Ограниченията ще засегнат и капсулите за кафе, опаковките за плодове и зеленчуци, шампоаните в хотелите и други. Въпросът е дали и как тези промени ще се отразят на джоба ни, предстои да видим“

Множество мерки са предизвикани на високо политическо ниво в Комисията и има риск да се създадат правила, които са неясни, трудни и даже невъзможни да се прилагат, смята Цветанка Тодорова от Българска асоциация „Полимери“. Такъв беше случаят с доста политизираните мерки за Single-use plastics (SUPD) за намаляване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, каза тя. Да припомним, че се въведе забрана за 10 вида най-разпространени продукта за еднократна употреба, сред които прибори за хранене, чинии, сламки и бъркалки, пръчици за уши, фасове от цигари, мокри кърпички и санитарни артикули.

Всички видове опаковки трябва да преминат процедура по рециклируемост

Всички видове опаковки вече трябва да преминат през процедура за оценка на рециклируемостта. Така ще се определи в кой клас попадат, за да се гарантира че отговарят на критерия проектиран за рециклиране (DfR – Design for recycling). Опаковките попадат в класове от А до Е като А е рециклируемост над 95%, а E е рециклируемост под 70%. От 2030 г. на пазара ще се пускат само опаковките, попадащи в групите А-D. Изключение ще се прави за иновативни опаковки, за определени опаковки за фармацевтичната индустрия и медицински изделия.

Всяка държава член на ЕС трябва да намали отпадъците от опаковки до 2030 с 5% в сравнение с 2018., до 2035 г. с 10% и с 15% до 2040 година. Целта е за всяка държава, член на ЕС и се допълва от други мерки. Кои са най-интересните?

Опаковките за чай, капсулите за да са компосторуеми

4 видове опаковки (торбички за чай и кафе, капсули за чай и кафе, залепващи се етикети за плодове и зеленчуци и най-тънките полимерни торбички) трябва да бъдат компостируеми, така че заедно с продукта да отидат в потока на органичния отпадък. Италия например държи за разширяване на обхвата на задължителните компостируеми опаковки.

Задължителна депозитна система

Друга промяна е свързана с въвеждане на задължителна депозитна система (DRS) за пластмасовите бутилки и металните кенове, така че да се постигне 90% повторно влагане /възстановяване. Ще се въведат минимални изисквания за всички депозитни системи.

Ще бъдат забранени еднократни опаковки за плодове и зеленчуци

Ще бъдат забранени 5 вида опаковки: еднократни опаковки за плодове и зеленчуци групови опаковки, HORECA – например единични дози за сосове и продукти за хигиена в хотелите. Допълнителни видове опаковки могат да се добавят на следващ етап, става ясно от документа.

Как ще трябва да се етикетират продуктите?

Регламентът предвижда задължително хармонизирано съдържание на етикетите така че да се осигури разделно изхвърляне на опаковките или остатъците от потребителите. Задължителни ще са етикетите за опаковките за многократна употреба, включително QR код с детайлна информация за точките на събиране и позволяваща проследимост. Ще се отмени сегашното етикетиране въз основа на буквено-цифровото лого. Ще се забрани всеки етикет, който подвежда или може да обърка потребителя или крайния получател относно устойчивостта, характеристиките и края на жизнения цикъл на опаковките

Какви са дебатите в момента?

През май беше крайният срок за предложения в комисията по околна среда в Европейския парламент. 20-21 септември предстои гласуване на проекта за доклад и измененията в Комисията по околна среда, която е водеща. В началото на октомври предстои гласуване в пленарна зала на Европейския парламент. Очаква се най-късно година по-късно или през есента на 2024 г. да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

След това държавите – членки ще трябва да въведат новото, по-строго законодателство във всяка една страна.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *