Европейските ценности не са универсални, те са местни

Европейските ценности не са универсални, те са местни

В началото на 90-те години на миналия век мнозина се присмяха или разкритикуваха статията на професор Самюел Хънтингтън „Сблъсъкът на цивилизациите?“. Казваха – какъв „мултикултурализъм“, каква „цивилизационна идентичност“?
През 1996 г. в своята книга със същото заглавие Хънтингтън изрази мнението, че противопоставянето между Запада и исляма е неизбежно. Оказа се, че той не е далеч от истината.
„Западът с неговите трайни мисионерски традиции и, преди всичко, Америка, смята, че незападните народи трябва да приемат западните ценности на демокрацията, свободния пазар, контролираното правителство, човешките права, индивидуализма, върховенството на закона и след това трябва да въплътят всички тези ценности в своите институции. Малцинствата от другите цивилизации с радост приемат и подкрепят тези ценности, но в незападните общества преобладава друго отношение към тези ценности: от широко разпространения скептицизъм до твърдото противодействие. Това, което за Запада е универсализъм, за останалите е империализъм“.
„Агресивността на западния свят – това е опит да се натрапят всички тези ценности, които Европа смята за универсални. Това е голяма грешка, защото „западният универсализъм е опасен за света, защото той може да доведе до голяма война между цивилизациите и държавите-стожери на тези цивилизации. И той е опасен за Запада, защото може да доведе до неговото поражение. С рухването на Съветския съюз на Запад решиха, че тяхната цивилизация е достигнала небивало господство, докато по-слабо развитите азиатски и мюсюлмански и други страни започнат да набират сила…“ – Самюел Хънтингтън.
Европейските ценности не са универсални, те са местни. И това е много важно. Ние не мислим за това, но постоянно изпитваме огромния идеологически натиск на Запада.Андрей Кончаловски, режисьор. Анализът е публикуван в неговия профил във Фейсбук.
Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *