Европейският проект за реконструкция и подмяна на ВиК мрежата в Поморие не включва централната градска част. Вероятно не е била в приоритетите на кмета от ГЕРБ

Европейският проект за реконструкция и подмяна на ВиК мрежата в Поморие не включва централната градска част. Вероятно не е била в приоритетите на кмета от ГЕРБ

Проектът за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата е на стойност 96 686 234.48 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Околна среда“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз.
В този проектът обаче не влиза цялото Поморие. Най-старата част на града, известна като „Гръцката махала“, както и улиците в централната градска част, ще останат със старата канализация.
Както е известно на всички поморийци, точно в тази част на града при по-продължителен дъжд улиците стават реки, а избите и дворовете са под вода.
Парадоксалното е, че тук мръсна вода от уличната канализация /с фекалии/ излиза на повърхността както от отводнителните улични шахти, така и от каналите на баните и тоалетните в приземните етажи на къщи и магазини, дори при липса на валежи. Най-пресният пример е от август.
Според живущите в най-оживената част на града проблемът е от години и подмяната на ВиК мрежата е крайно наложителна. Става въпрос за центъра на град Поморие – курорт от национално значение. Освен къщите и жилищните блокове, които през летния сезон се ползват и от туристи, в тази част на града се намират и много магазини, заведения, разкрасителни салони и хотели.
За съжаление, в проекта за реконструкция и подмяна на ВиК мрежата, централната градска част на Поморие не е предвидена, въпреки че отпуснатите близо 100 милиона лева са предостатъчно, за да бъде подменена ВиК мрежата на целия град.
Необясним е фактът, кое е наложило изключването точни на тази част на Поморие от европейския проект и какво ще измисли като оправдание кметът на Бойко Борисов в Поморие, като се има предвид изтичащия му мандат и мерака за повторно кандидатиране на местните избори през 2015 г.
Вероятно кметът на Поморие Иван Алексиев е бил на друго мнение, когато е подписвал договора с фирмата-изпълнител и тогава централната градска част не е била сред приоритетите му.
Публикуваните снимки са от централната градска част на Поморие. През август 2014 г., в недъждовен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *