Една огромна измама: Салвадор и биткойнът

Една огромна измама: Салвадор и биткойнът

Една огромна измама: Салвадор и биткойнът

Когато през 2021 година президентът на Салвадор Найиб Букеле наложи биткойна като официална валута в неговата страна, международната крипто общност го поздрави за проявената смелост и за иновативния му дух. Тогава той беше убеден, че криптовалутата ще даде тласък за развитието на Салвадор. Самият Букеле, който е син на предприемач, нарича себе си „шеф на Салвадор“.

„Биткойнът просто е перфектен. Досега Салвадор не е била страна на иновациите, но защо пък не сега?“, каза тогава Букеле, цитиран от АРД.

Стотици милиони долари от данъци

Централноамериканската страна с население 6,5 милиона жители и площ колкото провинция Хесен в Германия е една от най-бедните държави: 70 процента от населението ѝ живее в бедност. Освен това Салвадор заема едно от челните места в света по брой на убийствата, а Букеле се надяваше чрез въвеждането на криптовалутата да секнат финансовите потоци към престъпните банди.

За тази цел той инвестира 100 милиона долара от парите на данъкоплатците, припомня германската обществена телевизия. За икономистката Татяна Марокин това решение е проблематично. Защо една държава приема такава нестабилна валута?, пита тя и добавя: „С тези пари той можеше да подобри значително живота на най-нуждаещите се хора в неговата страна, да подпомогне възрастните хора и жените, измъчвани от бедността“.

Почти никой не използва мобилното приложение

С още 200 милиона долара беше финансирано пускането на мобилно биткойн приложение, за обменни автомати и за 30 долара стартов капитал за потребителите на приложението. Общата инвестирана сума от 300 милиона долара би стигнала за издръжката за цяла година на единствения държавен университет в Салвадор, посочва още АРД. 

„Изтеглих приложението и похарчих 30-те долара. Но вече не плащам с биткойни“, казва един салвадорец пред германската обществена медия. Много хора се чувстват по същия начин: ако печелиш средно по 400 долара на месец, тази финансова инжекция е добре дошла. Но след това хората спират да използват приложението, показва проучване на Централноамериканския университет на Салвадор. От него става ясно и това, че почти 80 процента от населението на страната смятат въвеждането на биткойна за провал.

Разочарованието надделява

Дора Гереро също е разочарована, гневна дори: „Това е една огромна измама, защото биткойнът поевтиня доста. Бях спестила еквивалента на 500 долара и изведнъж загубих 200 долара.“

Икономистите смятат, че президентът Букеле е играл хазартно. От въвеждането ѝ криптовалутата е загубила 60% от стойността си и така на вятъра са хвърлени 180 милиона долара от парите на данъкоплатците.

Също и за представителите на бизнеса биткойнът е огромен провал. АРД цитира предприемача Леонор Селва да казва: „Проблемът е, че от гедна точка на бизнеса законът за въвеждането на криптовалутата не е създал никакви работни места и дотук по никакъв начин не е допринесъл за устойчивото икономическо развитие. Напротив, той създаде рискове за страната ни.“

Примерът на Салвадор не беше последван и от други държави, склонни на такъв експеримент. Единствено Централноафриканската република, която също е сред най-бедните държави в света, въведе през миналата година криптовалутата като официално платежно средство.

Материалът е публикуван ТУК>>>

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *