Екопоход проследи култови места в околностите на Приморско

Екопоход проследи култови места в околностите на Приморско

40 ученици и студенти преминаха по маршрута от Бегликташ до Лъвската глава
При изключително голям интерес на 23 септември 2017 г. премина организиран екотур в Странджа планина – от древното тракийско светилище Бегликташ до крепостта „Вълчаново кале”, по-известна като „Лъвската глава”.
В събитието, част от проект № СВ 005.1.23.107 – „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020, взеха участие ученици от Професионална гимназия по „Туризъм” в Бургас, техният преподавател Петя Кудева, студенти от Бургаски свободен университет и любители на планинския туризъм.
Предвожданата от професионалния водач Димитър Драгунов („Приморско Спорт и Травел”) група от над 40 човека прекоси 3 километра в Странджа през труднодостъпни горски местности и екопътеки. По пътя участниците в похода се запознаха с легендарни каменни мегалити, останки от многовековен християнски параклис и долмени, участваха в интерактивни игри, насладиха се и на пленяващите живописни гледки, които разкриват хълмовете на мистичната планина.
Екотурът с изходна точка светилището Бегликташ, по маршрут през северната част на хълма от страната на Черно море, бе с крайна дестинация Лъвската глава с панорама на река Ропотамо. Според легендите и някои археологически находки, по времето на траките там се е помещавала пещерата на жреца. В скалите има 12- метрова дупка, наречена „Утробата”, която води към подземни галерии. В една от тях, точно в 12.00 часа зимно време, си прокарва път през камъните слънчев лъч. Смята се, че той е служил за времеви ориентир.
На хълма, където е Лъвската глава, е бил разположен древния град Ранули. Останките от крепостната стена ограждат площ от около 30 000 кв.км, което го прави един от най-големите крепостни градове в България. Допуска се, че е строен първо от траките, а впоследствие дострояван от римляни, византийци и българи.
Походът в Странджа е организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” – водещ партньор по проекта „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, който фокусира вниманието към една все още неразработена алтернативна форма – легендарният туризъм.Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция.
Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *