Екскметът на Ботевград готви пълзящ преврат

Екскметът на Ботевград готви пълзящ преврат

Загубилият кметските избори на балотажа в града Георгиев изненадващо за мнозина се върна на бял кон и в коалиция с Тинчев преобърна съотношението на силите в местния общински съвет.
Болни амбиции за власт водят бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев към опит за преврат в местната власт. Придобилият печална слава ексградоначалник е готов да пожертва правовия ред в местния общински съвет и да предизвика по насилствен начин нови извънредни избори. Прогоненият лично от Бойко Борисов бивш член на ГЕРБ отново е потърсил подкрепата на партията майка и започва системен бойкот до дупка на местните институции. Пожарът на бунта в Ботевград отново гори, под нехайното бездействие на централните институции. Местните хора считат своя вот от последните избори за подменен.
Преди повече от година местния лидер на ГЕРБ Мартин Тинчев изкара на светло нерегламентираните си отношения с бившия местен феодал, когато на два пъти застана срещу политиката на правителството на ГЕРБ за окрупняване на ВиК сектора и не подкрепи влизането на община Ботевград във ВиК асоциацията на София област. Загубилият кметските избори на балотажа в града Георгиев изненадващо за мнозина се върна на бял кон и в коалиция с Тинчев преобърна съотношението на силите в местния общински съвет. Местният лидер на ГЕРБ, който оглави и съвета, разцепи групата на общинските съветници на партията и с хората на Георгиев образуваха ново мнозинство в ОбС – Ботевград. Това накара хората в града да се почувстват ощетени и разочаровани, защото техния вот бе подменен чрез класически задкулисни договорки.
Екскмета Георгиев сякаш зарази със своите болни амбиции местния лидер на ГЕРБ и Тинчев влезе в депутатската листа за София област. Множество открити писма на гербаджии от областта не успяха да накарат Борисов да изтегли от листата си тази неподходяща кандидатура. Ниският преференциален вот остави Тинчев извън борда. Спаси го избирането на водача на листата Николина Ангелкова за министър на туризма. Така Тинчев се намърда в 44-то Народно събрание.
Вече избран за депутат с решение на ЦИК от 5-ти май, публикувано в Държавен вестник на 9-ти май тази, народният представител Мартин Тинчев по абсолютно незаконен начин свиква извънредна сесия на Общинския съвет, където по негово предложение бе избран за председател, човек от групата на Георгиев – бившия баскетболист Любомир Лилов. На същия този 9 май загубилия права на общински съветник предизвика извънредна сесия в качеството си на Председател на общинския съвет. Такова раздвояване на личността е вече познато в клиничната психиатрия като шизофрения. Тинчев си позволява дерибейски да я организира от сутринта (10:30) за ранния следобяд (14:30), в нарушение на законовото изискване за 24-часово предизвестие при обявяване на извънредна сесия. И така, с кворум от 14 гласа при необходими 15, сесията се провежда и пак отново с 14, при необходими минимум 15 гласа човекът на Георгиев оглавява Общинския съвет. Следват благодарности между Тинчев и Георгиев. За протокола на тази незаконна сесия е записано – на Тинчев са му поднесени цветя.
Останалите общински съветници извън групата на Георгиев и протежетата на Тинчев бойкотират сесията. Веднага след това те входират сигнал до все още действащия областен управител София Торолова. Последната си затваря очите и безмълвно отказва да приложи своите законови правомощия, като поиска свикване на нова легитимна сесия на ОбС. Същият апел отправя и кмета Иван Гавалюгов към избрания председател на Общинския съвет. Със свое заявление повече от една трета от членовете на съвета използват възможността, дадена им в чл. 23, ал. 4, т. 2 от ЗМСМА и изискват свикването на нова сесия.
Зле режисирана постановка доведе до цирка в общинския съвет с незаконен избор на председател, коментира лидера на групата на ГДБОП в съвета Тихомир Найденов. Народният представител Мартин Тинчев няма право да участва и да свиква сесия с безпрецедентно 4-часово уведомление, при предвидено в Правилника минимум 24-часово такова, допълни той.
Задкулисието между Мартин Тинчев и Георги Георгиев опорочи вота на избирателите в Ботевград и сега те се чувстват излъгани, сподели общинския съветник Филип Филипов. Аз се опълчих на това задкулисие и затова по инициатива на Тинчев бях изваден от групата на ГЕРБ. Получи се така – гласуваш за ГЕРБ, а получаваш Георгиев, каза Филипов.
Народният представител Мартин Тинчев не може да свиква сесия на Общиски съвет, каза от своя страна Веселка Златева от групата на БСП в съвета. Човек на Георгиев бе докаран на инвалидна количка в залата, за да осигури кворума на това задкулисие. Това, според нея, е против всякакви нормални човешки норми. Но кворум нямаше, допълни Златева.
Общината е внесла над 25 докладни в ОбС. Надявам се, че ще бъде свикано заседание, на което да се вземе съответното решение, за да може общинската администрация да продължи да изпълнява нормално своите функции, спомена от своя страна кмета Иван Гавалюгов. Законът е предвидил достатъчно възможности, така че е въпрос на разумни и законосъобразни действия от страна на общинските съветници да организират провеждането на сесия, добави кметът.
Тактиката на екскмета вече е ясна. Георгиев и половината от хората на ГЕРБ в общинския съвет планират поредица от бойкоти на тази и следващите сесии. Нечий юридически гений е подсказал на Георгиев, че ако съвета не заседава поне три месеца, то след нови три месеца ЦИК ще трявба да насрочи извънредни избори за общински съветници в Ботевград. Човекът, който през трите си мандата стоеше за слогана „Краде, ама строи“, чрез опасни процедурни хватки е готов да блокира работата на съвета и на цялата общинска администрация. Жадният за власт бивш кмет е готов да посегне на интересите на гражданите на общината, но да задоволи своите политически и властови мераци. Тактиката му включва верноподаническа безропотност на всичките хора в групата на ОББО и съюзническа подкрепа от съветниците от ГЕРБ. Така Ботевград отново се превръща в епицентър на бурни страсти и негативни новини към местната и национална аудитория. Въпросът е докога Бойко Борисов ще търпи своя бивш член да дерибейства безнаказано в града с името на Ботев.Павел Младенов, NBOX.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *