Експерти: Див популизъм е отнемането на автомобили

Експерти: Див популизъм е отнемането на автомобили - 1

Експерти: Див популизъм е отнемането на автомобили

Кръвните проби на шофьорите да бъдат готови за седмица чрез преоборудване на старите и откриване на нови лаборатории в страната, поиска премиерът акад. Николай Денков. Той посочи, че трябва да се подхожда внимателно при отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

„Законът не се обсъжда, той се спазва. Някои хора нямат представа как се правят закони, а други не възпроптаха срещу това и го гласуваха. Сега камъните са по тяхната глава и ще дойдат от ЕС. Проблемът е в некадърността на всички началници над средно ниво в момента. Действително това е популизъм. Всичко това е прах в очите на обществото“, коментира в предаването „Денят ON AIR“ Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка.

„С това отнемане върху какво акцентираме и какво ще променим? Жертвите след алкохол за 2020 г., според данните на МВР, са 7, от наркотици – 2, след превишена скорост – 5. Тази цялата конфискация, която трябва да я реши съдът, а не МВР, ще повлияе на смъртта на 14 човека. Говорим за пренебрежително малък процент. Това е див популизъм! Ще увеличат проблема на българските шофьори и превозвачи. Наесен ще имаме много голям проблем с шофьорите на тежкотоварни автомобили. Самите полицаи не вярват на този тест“, каза на свой ред пътният експерт Христо Радков пред Bulgaria ON AIR.

Той даде следния пример за пропуск в закона:

Ако управлявате един ТИР, те ще конфискуват кое – влекача, ремаркето или влекача с ремаркето и товара. Ако този камион е натоварен с овце и го конфискуват, кой ще храни тези овце? Ако един ватман бъде спрян и се окаже, че е употребил алкохол над 1,2, ще прокараме релси пред районното ли? А за влак, самолет, кораб? Вносителите на закона тихичко мълчаха.

По думите му в момента нямаме касапница на пътя. А статистиката показва, че обстановката в момента е както всяка година, може би една идея по-добра.

„Защо трябва да се правят тези крути мерки? Защо някой не излезе да каже: Дайте да направим пътя Пловдив – Карлово, който е с концентрация на ПТП-та“, посочи още Радков.

Иванов и Радков са попитали по време на заседание на комисия в парламента какво ще стане, ако един влак се управлява от пиян машинист и ще вземат ли влака. Един от депутатите им е отговорил, че знаят, че това няма да проработи, но били обещали на избирателите да го приемат.

„Човек, който никога не е занимавал с транспорт. 20-25 хил. автомобила би трябвало да бъдат прибрани на година. Къде ще бъдат прибрани? Ще ги разфасоват. България става гробница. Тези хора не искат да разберат, да си помогнат и действително в България след 10 години да имаме 70% намалена смъртност и напрежението по пътя да изчезне. А то ще изчезне с образование в семейството и в училище. Това са неграмотни хора, не знаят какво гласуват и пишат“, настоя Иванов.

Според него енергията на младите хора трябва да бъде обхваната като ресурс и да им се даде възможност да я изкарват на места, където няма да представляват проблем за останалите граждани.

„Имаме немалко летища и автомобилни състезатели, които станаха министри – да седнат и да помислят. Тези летища стават страхотни писти за енергията на тези хора“, подчерта Йонко Иванов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *