Екстремните горещини допринасят за недоспиването

Екстремните горещини допринасят за недоспиването - 1

Екстремните горещини допринасят за недоспиването

Екстремните горещини, свързани с изменението на климата, могат да имат негативен ефект върху качеството на съня и да доведат до увеличение на случаите на недоспиване, според съобщение на Агенция Франс прес (АФП).

Изследванията показват, че температурите над 28 градуса по Целзий могат да нарушат способността на човека да спи добре. Високата температура активира системите за стрес в организма и затруднява нормалния процес на заспиване, пише БТА.

По време на горещините, кръвоносните съдове в кожата се разширяват по-слабо, което затруднява изграждането на подходяща температура за спане. Това може да доведе до повишен брой събуждания и намаляване на часовете дълбок сън, което е от значение за възстановяването на организма.

Прекомерното недоспиване може да има отрицателни последици както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Нещата от този вид могат да доведат до умора, затруднения с концентрацията, намалена устойчивост към стрес, а дългосрочно – дори до сериозни заболявания като диабет, сърдечносъдови проблеми и невродегенеративни болести.

Специалистите препоръчват няколко подхода, за да се подобри сънят по време на горещините:

Тези съвети могат да помогнат на организма да се адаптира към високите температури и да подобри качеството на съня.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *