Еленко Божков: ЕВН иска да пълни джоба си за сметка на крайния потребител

Еленко Божков: ЕВН иска да пълни джоба си за сметка на крайния потребител

Искането на ЕВН за увеличение на цената на тока със 17,9 % от 1 октомври е базирано само на техните претенции. Всичките им претенции са насочени към пълненето на собствения им джоб.
Това заяви в интервю за БГНЕС членът на Държавната комисия за енергийно регулиране /ДКЕВР/ Еленко Божков. Той е категоричен, че при предишния състав на ДКЕВР апетитите на ЕВН са били ограничени, а страната ни е имала сериозни шансове да спечели арбитражното дело на ЕВН срещу България (делото бе заведено от електроразпределителното дружество срещу България през 2013 година в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове-бел.ред.).
„Компонентите, на които се основават претенциите на ЕВН е да се увеличат незнайно защо технологичните разходи от 8%, които им определихме, на 10%, да се увеличат разходите за небалансите (разликите между предварително заявените и реално потребените количества електроенергия-бел.ред.) на крайния потребител, които бяхме определили на 2% и да станат 5%. Всички икономии, които ще се получат ще отидат в техния джоб, защото в одитите, които направихме се виждаше, че икономиите, които те правят от технологични разходи след това ги прехвърлят в административните си разходи, тоест сега като им увеличим технологичните разходи, ще им увеличим икономиите“, коментира Божков.
Според него същото важи и за разходите за небаланса. „Те прогнозират много добре небаланса на крайните си потребители. Защо той трябва да се вдига от 2% на 5%? За да лапнат още 3%. Нека покажат небалансите си за последните два месеца, имат перфектни прогнози“, уточни той.
Божков напомни, че ДКЕВР е била заложила приход от 93 милиона лева, който идва от 20% такса върху ВЕИ, която беше отменена от Конституционния съд, тоест вече не може да се разчита на тези 93 милиона лева. „Това означава, че те трябва да бъдат взети отнякъде. Единственото място, от което могат да вземат е цената на крайния потребител. Ние винаги и навсякъде говорим, че ДКЕВР трябва да компенсира 1,5 милиарда лева от липсите или разходите в НЕК. С решение от юли месец ние бяхме компенсирали 1 милиард лева с разсрочване за 5 години, тоест трябва да вземе решение и за още половин милиард лева. Това смятахме да направим с повишение на цените на електроенергия от 1 октомври. Компенсирането на липсата на тези 93 милиона лева и на този 1 милиард лева в НЕК се получаваше около 5-6 % увеличаване на цената на тока от 1 октомври. Това щеше да се отрази в цената на обществения доставчик, тоест НЕК. Тази цифра обаче трябва да се добави към претенциите на ЕВН и цената на тока би трябвало да се увеличи с 24%, което е непоносимо за крайния потребител на ниско напрежение“, категоричен е експертът.
„Намаленията, които направихме ние вследствие на одитите, са около 50 милиона лева, които разсрочихме всяка година, с които им намаляваме приходите. Ние бяхме определили 2% надценка. А те искат 3%. Тези пари влизат изцяло в техния джоб.
Защо след като ние аргументирано намаляваме технологичните разходи, защо след като виждаме как вървят прогнозите за небалансите ги ограничаваме до 2% и никой друг няма претенции да ги вдига до 5%, само те искат да ги вдигат до 5%, за да вземат остатъка от 3% и повече. Защото небалансът на крайния потребител не може да надвиши 1% и това се вижда много добре“, уточни Божков.
Той коментира и рокадите в ДКЕВР от миналата седмица. „Корпоративни интереси стоят зад рокадите в ДКЕВР. Как няма да искат да ни сменят? За арбитражното дело на ЕВН срещу България във Вашингтон ДКЕВР събира доказателства в полза на България. Става въпрос за 1 милиард лева. Как няма да искат да ни сменят? Проверката на ВЕИ-тата, жалбите до ЕК за неправомерна държавна помощ за „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“ и за прекомерна държавна помощ за ВЕИ-тата. Там са към 500 милиона годишно. Това са истинските причини. Става дума за много пари, коментира още Божков.
Очаквам утре на заседание на правителството да бъда отстранен заради тези корпоративни интереси, добави той.Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *