Енергийна дипломация! Белград ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Киев спре транзита

Енергийна дипломация! Белград ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Киев спре транзита - 1

Енергийна дипломация! Белград ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Киев спре транзита

Сърбия ще увеличи доставките на руски природен газ за Унгария, ако Украйна се оттегли от договора, по който пуска руско гориво транзит за Европа.

Това обяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от АП. По думите му президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнал с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща и го уверил, че Сърбия ще може да доставя повече руски газ на Унгария, ако Киев откаже да удължи споразумението за транзит през украинска територия.

„През последните дни чухме, че Украйна би искала да прекрати сключеното по-рано споразумение за транзит на природен газ с Русия“, обясни Сиярто.

„Днес сръбският президент ни увери, че ако Унгария желае да увеличи доставките на природен газ през Сърбия, то те могат да осигурят необходимия капацитет,“ уточни Сиярто.

Тези реплики се разменят, след като преди дни министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко посочи, че е малко вероятно Киев да удължи транзитното споразумение, по силата на което руски природен газ достига до европейските страни през Украйна. Това споразумение трябва да изтече догодина.

Унгария получава приблизително 80% от своя природен газ от Русия – най-вече през тръбопровода „Турски поток“, който минава през Сърбия – и се бори енергично срещу санкциите върху руската енергия, предложени от Европейския съюз.

По време на посещение в Москва през април външният министър Сиярто обяви, че руската държавна енергийна компания „Газпром“ се е съгласила да позволи на Унгария, ако е необходимо, да внася природен газ над количествата, договорени в дългосрочния ѝ договор, сключен през 2021 година.

Освен това по време на срещата между Орбан и Вучич днес, е станало ясно, че съвместното унгарско-сръбско предприятие за търговия с газ на европейския пазар ще започне работа през септември.

Споразумението за създаване на съвместна регионална компания за търговия с газ бе подписано от ръководителите на унгарската компания MVM и сръбската „Сърбиягаз“ през юни тази година.

В неделя Сиярто обяви още, че унгарският премиер Виктор Орбан се е срещнал и с президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов и е изразил интерес Унгария да стане бъдеща дестинация и транзитен пункт за износ на газ от Туркменистан.

Не на последно място ИТАР ТАСС съобщи, че след среща между унгарския премиер Виктор Орбан и азербайджанския президент Илхам Алиев е станало ясно, че Унгария и Азербайджан са изградили газопреносна връзка, която да гарантира доставките на гориво от Закавказието до Централна Европа.

Според говорител на унгарския премиер до края на 2023 г. Азербайджан ще достави 100 млн. кубични метра азербайджански природен газ на Унгария. Освен това двете държави са сключили споразумение за съхранение на 50 милиона кубични метра азербайджански газ в Унгария.

Това ще се случи по силата на договор, който унгарската енергийна компания MVM CEEnergy и подписа с азербайджанската национална компания SOCAR на 2 юни в Баку. Той предвижда и съхраняване на 50 милиона кубични метра газ в Украйна.

Очаква се в бъдеще доставяните обеми да нараснат до 1-2 милиарда кубични метра на година.

Азербайджан започна да доставя газ в Европа в края на 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *