Ердоган: Няма да позволим алчността на няколко души да застраши благосъстоянието на 85 милиона души

Ердоган: Няма да позволим алчността на няколко души да застраши благосъстоянието на 85 милиона души - 1

Ердоган: Няма да позволим алчността на няколко души да застраши благосъстоянието на 85 милиона души

Наемите в Турция, които първоначално бяха засегнати от колебанията на обменния курс през 2018 г., се повишиха още повече от началото на пандемията през 2020 г. След изборите в южната ни съседка фокусът е насочен към възможните правила за регулирането му.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано коментира това увеличение на стойността на имотите и наемите, като каза: „Трябва да предприемем необходимите действия по отношение на наемите. Няма да позволим алчността на няколко души да застраши благосъстоянието на 85 милиона души. Отказваме да ги подложим на непосилни цени“, каза още той.

Мустафа Кочак, строителен инженер и експерт по недвижими имоти, сподели мнението си за основните причини и възможните решения на проблема с наемите: „За да се реши проблемът с наемите, първият приоритет е да се ограничи инфлацията“.

Въпреки че е постигнат известен напредък в обявените проекти и инициативи, все още са необходими по-всеобхватни действия. Въпреки че поддържането на тавана от 25% за увеличенията на наемите е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшно отрицателно въздействие върху пазара, Кочак заяви, че прилагането на тавана в момента не е широко разпространено, което води до конфликти между наемодатели и наематели.

В резултат на това наемодателите, които не могат да изгонят наематели, често прибягват до продажба на имотите си, като първите стават жертва в резултат на промяната.

Кочак отбеляза, че продажбата на жилища на чужденци също влияе върху увеличението на наема по няколко причини. „Пазарът все още е доминиран от схващането, че чужденците плащат по-високи наеми“, посочи той като една от причините.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *