ЕС мобилизира нови самолети и пожарникари за Гърция

ЕС мобилизира нови самолети и пожарникари за Гърция - 1

ЕС мобилизира нови самолети и пожарникари за Гърция

В отговор на възникналите нови пожари в региона Александруполис-Ферес в Гърция, ЕС изпраща в засегнатите райони два противопожарни самолета от Кипър, част от европейския резерв за гражданска защита rescEU, както и екип от пожарникари от Румъния.

Очаква се днес в Гърция да пристигнат общо 56 пожарникари и 10 противопожарни автомобили. На терен вече работи екип от френски пожарникари. Помощта се предоставя в рамките на плана на ЕС за готовност в сезона на горските пожари.

Комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич заяви: „Гърция преживя най-лошия месец юли по отношение на горските пожари от 2008 г. насам. Пожарът в Александруполис-Ферес вече е нанесъл щети на домовете и е довел до евакуацията на осем села. Бързата реакция на ЕС отново е от съществено значение и благодаря на Кипър и Румъния за помощта, която те оказват на гръцките пожарникари, които вече работят на място.“

Тази помощ е продължение на отговора на ЕС след като Гърция задейства Механизма за гражданска защита на ЕС миналия месец, когато бяха мобилизирани 9 самолета, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобила. Сателитното картографиране чрез програмата „Коперник“ на ЕС дава възможност за оценка на щетите в редица области на засегнатия регион. Европейската комисия продължава да поддържа тесен контакт с гръцките власти чрез своя Координационен център за реагиране при извънредни ситуации и в случай на нужда е готова да мобилизира допълнителна помощ.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *